Antarctica maart 2018

Buenos Aires

Na een relaxte vlucht landen we op het vliegveld Ezeiza net buiten Buenos Aires.Na de immigratie pakken we onze bagage en maken we kennis met onze chauffeur die ons vervolgens naar het hotel 725 Continental brengt, dat in de buurt ligt van Plaza de Mayo. Gezien de warmte in Buenos Aires kleden wij ons nog even snel om voordat we op pad gaan met onze gids Gerardo. Onze gids neemt ons mee op pad in een comfortabele minibus en laat ons alle highlights zien van Buenos Aires. Onze tour start in het beroemde café Tortino. In het café heerst nog steeds de sfeer van vroeger van de 19 en begin 20e eeuw. We krijgen hier een korte rondleiding en zien een inpandige herenkapper van toen en een mini-theather waar op de dag van vandaag nog steeds elke avond een tango show te zien is.

Begraafplaats Recoleta & kleurig La Boca

We komen langs verschillende bijzondere monumenten waar we ook een korte stop maken. We komen langs Recoleta, de begraafplaats waar Evita Peron ligt maar ook veel Argentijnse presidenten en een aantal bekende families. Buiten de begraafplaats staat een reusachtige rubberboom van zeker 200 jaar oud. Om de takken te stutten hebben ze onder een van de takken een mooi beeld neer gezet. Floralis Generica is onze volgende stop. Dit is een prachtig kunstwerk vervaardigd uit vliegtuigstaal in de vorm van een bloem, die zelfs open en dicht gaat. Tegen het einde van de ochtend bezoeken we de beroemde wijk La Boca, deze wijk staat bekend om de huizen in allerlei kleuren en de vele restaurants in El Caminito hebben een dansend tango paar.

Lunchtijd

We maken een wandeling in deze wijk en gaan daarna lunchen. In het restaurant Gran Paraiso zitten we heerlijk buiten en genieten we van het weer en een empanada, dit is een echte Argentijnse steak waar natuurlijk met als toetje ijs bijhoord. Na de lunch gaan we terug naar het hotel waar we vervolgens inchecken en de avond is ter vrije besteding!

Oversteek naar Uruguay

Vanmorgen was iedereen al heel vloeg wakker, dit komt door het tijdsverschil want het is hier 4 uur vroeger. We ontbijten uitgebreid en er is voor iedereen wat wils. Om half acht stappen we in de bus voor de dagtour naar Colonia del Sacremento. We rijden naar buquebus bij de haven en nemen hier de ferry naar Colonia in Uruguay. Onze paspoorten geven wij aan een dame die achter het loket werkt, wij ontvangen ons tickets en worden doorverwezen naar de immigratiedienst waar we vervolgens een stempel krijgen. We gaan aan boord van een grote ferry genaamd Rapido. Deze ferry steekt in een uur tijd de RIo de la Plata over (45 km breed).

De hoofdstad: Colonia del Sacramento

Colonia del Sacremento is de hoofdstad van de provincie Colonia. Deze stad telt ongeveer 25.000 inwoners en is door de Portugezen gesticht in 1680. Sindsdien waren er continue gevechten tusen de Spanjaarden en portugezen en wisselde het land steeds van eigenaar tussen beide partijen. Uiteindelijk overheersde de Spanjaarden. De oorspronkelijke bevolking is door heen compleet uitgemoord en niemand heeft het toen overleefd. Tegenwoordig is Uruguay erg populair bij gepensioneerde Europeanen. Velen van hen komen hier om een huis te kopen. De reden? Een lekker klimaat, goede voorzieningen en goedkope huizen!

Bij aankomst staan onze gids Fabian en onze chauffeur Raoul al te wachten. Voor beiden hebben wij keramieken klompjes en een blik speculaas meegenomen. Dit gebaar wordt zeer gewaardeerd! Kort daarna maken we een fotostop bij een vervallen arena waar we ook in de buurt een aantal hele oude auto’s tegen komen.

We rijden langs een mooi stuk langs de kust want het stadje ligt op een schiereiland. Uiteindelijk stoppen we vlak bij het historische centrum en vanaf hieruit gaan we wandelen. De invloeden van zowel de Portugezen en Spanjaarden zijn nog duidelijk te zien. Met name in de huizen en de straten. De Spaanse straten zijn echt brede calles met een stoep en de straten van de Portugezen zijn meer kronkelig.

Werelderfgoed: Centro Historico

Het Centro Historico valt geheel onder UNESCO. De restanten van de stadsmuur zijn nog duidelijk te zien. Ook een oude Faro vuurtoren is nog intact en kan zelfs beklommen worden. Echt overal komen we oude auto’s tegen die tegen een prijs van € 8000 te koop staan! In het centrum zijn ook een aantal musea te vinden die te maken hebben met de geschiedenis van de stad. De stad heeft leuke verschillende straatjes met leuke pleinen. De gekleurde huizen zorgen voor een leuke sfeer en overal ruik je Asado (barbeque vlees).

Lunch met live muziek

Tegen de middag zoeken we het restaurant El Meson op waar we gaan lunchen. Bij binnenkomst valt ons gelijk de gitarist op die heerlijke muziek speelt en daarbij zingt! We hebben een drie-gangen-lunch met overheerlijke gerechten in een gezellig ingericht restaurant met zeer vriendelijke bediening. In het restaurant is het mogelijk om in diverse valuta te betalen. Uruguay zelf heeft Urugayaanse pesos, die iets verschillen van de Argentijnse pesos.

Na de lunch hebben we nog een uur over en wandelen we samen naar de handicraft market. Hier verkopen lokale mensen hun waren. De markt ligt vlak aan de rivier en er waait een zacht briesje. Bij een temperatuur van ongeveer 25 graden maakt dit het zeer aangenaam! Aan het einde van de middag varen we weer terug naar Buenos Aires en in het hotel praten we nog even na over de dag en wat de planning is voor de volgende dag. Morgen vliegen we naar El Calafate en zal een nieuw avontuur in Patagonië beginnen! De gasten genieten nog van hun vrije avond in Buenos Aires…

Schapenboerderij

We stappen uit bij een Estancia, een boerderij waar veel schapen werden gehouden. We worden verwelkomd met thee een koffie en versgebakken brood wat overheerlijk smaakt! We krijgen uitleg over het programma en we gaan te voet naar het meer of je kunt er voor kiezen om te paard te gaan. Twee van onze gasten gaan te paard en de andere gaan wandelen.

Het grootste zoetwatermeer van Argentinië

We maken een wandeling met uitleg langs het Lago Argentino, het grootste zoetwatermeer van Argentinië met een grootte van ongeveer 1500 km². Na de wandeling verzamelen we ons voor de schuur en komen er twee mannen te paard aan die een kudde schapen bijeen drijven, een geweldig gezicht! In de schuur krijgen we een live demonstratie hoe een schaap van zijn wol wordt ontdaan met behulp van een schapenschaar. De wol wordt allemaal geëxporteerd naar China. Inmiddels is het tijd voor het diner. Aan lange tafels schuiven we ons aan en kan het diner beginnen. Rond 22:00 uur rijden we terug.

Vlucht naar El Calafate

Vandaag staan we erg vroeg op! Om 03.30 gaat de wekker en iedereen maakt zich klaar voor de vlucht naar El Calafate. We ontbijten licht, een croissantje en een kopje thee. Iedereen is keurig op tijd en binnen drie kwartier staan we al op het vliegveld en checken we in. De vlucht loopt voorspoedig en het landschap is vrij eentonig. We komen aan in de aankomsthal en de chauffeur wacht ons op. We gaan snel naar ons hotel hebben vervolgens 2 uur vrije tijd. Tegen het einde van de middag hebben we een excursie naar een Estancia (Argentijns restaurant) waar we vervolgens ook gaan dineren.

Onze chauffeur Julio haalt ons op met wat andere gasten uit het hotels en we rijden over een ”gravel road”, een 40 km weg door niemandsland. Dit is Ruta 40, de oude weg naar het Noorden. Het is een geweldige tocht! We maken een aantal fotostops onderweg waar we genieten van de uitzichten, Nandoes (jonge Caracara’s en gordeldieren. We zien zelfs een condor in de lucht, wat een belevenis!

Perito Moreno gletsjer

We verblijven in het hotel Alto Calafate en hebben prachtig uitzicht over de stad en het meer. Met zo’n uitzicht op het Lago Argentino is het makkelijk opstaan! Beneden staat er een heerlijk ontbijt voor ons klaar met voor ieder wat wils. Vandaag gaan we naar het Nationale gletsjerpark om de Perito Moreno gletsjer te bezoeken. De weersvoorspelling voor vandaag lijkt heel gunstig. Geen regen, een beetje zon en wind is er altijd. Om 08:00 uur vertrekken we met onze chauffeur Dania en gids Mariana. We rijden zo’n 80 km over een prima weg. Onderweg krijgen we informatie over Patagonië en maken we een paar stops om Caracara’s te fotograferen.

Aangekomen in het park beginnen we met een boottocht langs de gletsjer. De zon schijnt en het waait, maar het is geweldig! Het is ongelooflijk mooi om te zien, je wordt er stil van! We horen de gletsjer aan alle kanten krakOen, maar er breken geen echte stukken af. Na een uur zetten we weer voet aan land en rijden we een klein stukje naar de zogeheten balcony’s. Hier kun je vier wandelingen lopen om zowel de Zuid als de Noordzijde van de gletsjer te bekijken. We besluiten alle vier de wandelingen te gaan lopen. Dat is een paar uur lopen. We zijn uiteindelijk 3 uur onderweg, maar veel tijd zit in het bekijken van de gletsjer vanaf een balkon.

We hebben geluk, behalve dat het zonnig en droog is zien we ook verschillende keren stukken ijs van de gletsjer afbreken en met een donderend geraas in het water storten. Het fenomeen heet afkalven van de gletsjer. Terwijl wij kijken gebeurt dit niet eenmaal, tweemaal of driemaal, maar wel tien keer. Je hoort het ijs enorm kraken en dan ineens stort er een stuk in. We kunnen ons er amper van losrukken! In de loop van de middag rijden we weer terug naar El Calafate; twee gaan er naar het hotel, de anderen blijven in het stadje. Morgen vliegen we naar Ushuaia en gaan we meteen door naar het Nationaal Park Tierra Del Fuego, Vuurland.

 

Ushuaia

Vandaag worden we na een lekker ontbijt om 08:00 uur opgehaald door een minivan. Het vliegveld is om de hoek en we komen snel aan. Eenmaal anagekomen zien we dat er vele vluchten gecanceld zijn.. Gelukkig die van ons niet, maar wel 1.45 uur vertraging. Dat is erg jammer, echter wanneer we in de rij staan voor de check-in, ontmoeten we al een aantal mensen die ook morgen aan boord gaan. Wanneer we aan de beurt zijn probeer ik met een grote glimlach en een leuk verhaal onze koffers zonder bijbetalen mee te krijgen. Met KLM mocht er 23 kg per persoon mee, maar met de binnenlandse vluchten slechts 15 kg. De jongeman achter de balie is goed gehumeurd, alle koffers mogen gratis mee. Dat scheelt toch weer € 125! Om mijn dankbaarheid naar hem te uiten loop ik snel naar het winkeltje tegenover de balie en haal een reep chocolade. Hij is er zichtbaar blij mee!

De tijd gaat snel voorbij en na de incheck halen we alvast wat voor de lunch. Door de vertraging loopt alles wat uit en willen we geen extra tijd verliezen in Ushuaia, dus lunchen we vandaag in het vliegtuig. De vlucht vertrekt om 12:00 uur en uiteindelijk landen we 13:15 in Ushuaia. De koffers komen snel aan en onze gids wacht ons op. Het regent erg hard, maar onderweg klaart het op en komt de zon erbij kijken.

Land van het vuur: Tierra del Fuego

Na een half uur rijden komen we aan in het National Park Tierra Del Fuego, vuurland. De naam is bedacht voor Magellaen. Hier woonden vroeger de Yahgan bevolking, een inheemse stam die vanwege de temperatuur altijd vuren branden en hier is het park dus naar vernoemd. De bevolking leefden van de visvangt. Ze waren naakt en smeerden hun huid in met vet ter isolatie. Toen de Europeanen hier kwamen, moesten ze verplicht kleren gaan dragen. Deze wereden nat en de Yahan bevolking werd ziek en stieren allemaal.

In het park maken we een fotostop bij de trein die naar het einde van de wereld rijdt. Een 7 km lange spoorlijn die opnieuw in gebruik is genomen. Erg toeristisch, vandaar dat wij alleen een foto maken. We maken vervolgens een wandeling naar het Roca meer, waar we roofvogels van dichtbij kunnen observeren. Het postkantoor aan het einde van de wereld is helaas gesloten. We kunnen dus alleen foto’s maken. We hebben een langere stop bij het bezoekerscentrum en drinken hier een kopje koffie. Ook hier is een klein museum met wat faciliteiten en ook de uitzichten zijn prachtig. We maken een stop bij de beverdam, de bevers zijn hier gekomen nadat ze uit Canada waren gehaald vanwege hun vel. Echter het vel werd hier niet zo mooi, dus zijn ze gedumpt in het wild. Ze hebben geen natuurlijke vijanden hier en gedijen te goed, ze bouwen beverdammen en veranderen het landschap. Het wordt bijna een plaag, ze mogen dus ook afgeschoten worden.

Bij de laatste stop lopen we de weg af die begint in Alaska en hier aan het einde van de wereld stopt. Heel bijzonder om hier te staan! Tegen de avond zijn we in het hotel en gaan we met elkaar wandelen door Ushuaia. We beginnen bij de tourist office en hier halen we de ” einde van de wereld” stempels voor in ons paspoort! In het stadje is er verder weinig te beleven. We eindigen bij Volver, de King Crab specialist. Een gezellig aangekleed restaurant en vriendelijk personeel. Het voorgerecht is de King Crab die door de kok uit het aquarium wordt gevist en aan ons wordt getoond. Dit zijn dezelfde krabben die je ziet in de film ‘Deadliest Catch’ in de Beringzee. Na wat gevoelige emoties zien we later de krab terug en de ober laat zien hoe je dit dier te lijf gaat met een speciale schaar. Ik moet zeggen dat het fantastisch smaakt! We genieten er met z’n alle van.

 

 

Inscheping Ushuaia

Ook vanmorgen zijn we weer vroeg opgestaan. Het is vandaag de grote dag, we gaan inschepen aan boord van het schip Plancius voor onze 10-daagse cruise naar Antarctica! We leveren alvast de koffers in en lopen naar Canoera. Zij organiseren excursies om zeeleeuwen en pinguïns te zien met een catamran. Deze trip hebben we een paar dagen geleden zelf bijgeboekt. Het is een ruime catamaran en we zijn met maar ongeveer 60 mensen aan boord.

De eerste stop is een vogeleiland, we zien er koning aalscholvers, zo mooi! je wordt er stil van. Onze camera’s klikken, maar we mogen ook niet vergeten om van het moment te genieten! We varen verder naar het zeeleuweneiland, ook hier is het gelweldig. De catamaran blijft rustig ervoor liggen en we hebben alle tijd om uitgebreid te kijken naar deze gezellige, bezige, krabbende en geluidmakende dieren.

Vervolgens gaan we een uurtje varen naar pinguineiland. Onderweg zien we een aantal bultrugwalvissen, springende dolfijnen, zeeleeuwen buitelen. Het is bijna te mooi om waar te zijn. De zon schijnt, de lucht is redelijk blauw en de temperatuur is goed te doen. Wat een ochtend! We komen aan bij het pinguïn-eiland. Hier zit een kolonie Magellaen pinguïns en Papua pinguïns. De catamaran schuift een eindje het eiland op en zet de motoren af. Het is zo prachtig hier, bijna niet te beschrijven.

Aan boord van de MV Plancius

Vandaag is het zover we gaan vanmiddag aan boord van de Plancius.Vroeg in de ochtend konden we onze koffers afgeven bij een restaurant. Je mag namelijk niet zelf de koffers aan boord brengen. Aangezien we nog de rest van de dag vrij hebben hebben we een aantal opties doorgenomen met onze gasten. Iedereen koos voor de optie: navigeren door het Beaglekanaal, een bezoek aan een zeeleuweneiland en een pinguineiland. De kaartjes waren van te voren al besteld.

We lopen terug naar het hotel en samen naar het ticketoffice waar we onze vouchers inwisselen voor een ticket. Nog even de haventax betalen van 20 pesos en we mogen vertrekken! Ons schip is een flinke catamaran en er kunnen 260 mensen op. Gelukkig zijn we maar met zo’n 60 gasten aan boord en kan iedereen een plekje vinden. Zodra we het Beaglekanaal binnenvaren klaart de lucht op en krijgen we een blauwe lucht en zon. Wat een cadeautje!

Bij het zeeleeuweneiland gaat de catamaran rustig liggen en hebben we alle kansen om de zeeleeuwen uitgebreid te bekijken en foto’s van ze te maken. Het is een groep van zeker 50 zeeleeuwen en ze liggen heerlijk op de rotsen. Af en toe komt er eentje een beetje omhoog, kijkt rond en vlijt zijn hoofd weer neer. Ook kibbelen er af en toe wat zeeleeuwen met elkaar. Heerlijk om daar allemaal bij te mogen zijn! Vervolgens varen we door naar het pinguineiland. Het is ongeveer 1,5 uur varen. Onderweg speuren we het water af naar andere dieren. En ja hoor we zien bultrugwalvissen, dolfijnen en wat pinguïns. Aangekomen bij pinguïneiland gaat de boot rustig aan een klein stukje het strand op, dat is makkelijk voor een catamaran. Iedereen is nu aan boord en je hoort overal de camera’s klikken. Hier zien we een groep van Magellaen pinguïns en ezeldpinguïns. Ook ligt er een grote mannetjes zeeleeuw op het strand. Aan de rechterkant van het strand bevindt zich een enorme groep aalscholvers. Na ongeveer een half uurtje gaan we weer terug varen. Iedereen is helemaal enthousiast over de tocht. Mede dankzij het geweldige weer natuurlijk. Niet koud en zelfs een zonnetje maakt alles aangenaam.

Terug in Ushuaia gaan we met elkaar lunchen in ons hotel Albatros. Daarna gaat iedereen even zijn eigen gang en om kwart voor vier verzamelen we ons weer. Nu gaan we werkelijk op weg naar ons expeditieschip Plancius. Ongeveer 15 minuten lopen naar het schip dat langs de kade ligt. Er staan al mensen in de rij voor de loopplank. Eenmaal aan boord krijgen we de sleutel van onze cabin. Wij zitten op de 4de en 5de verdieping van het schip. Een aantal gasten hebben zelfs een upgrade gekregen naar een suite! Tegen de avond verzamelt iedereen zich in de lounge op dek 5 en krijgen we allerlei info die praktisch en ter zake doende is. Met name ook over de Drake Passage, aangezien we die vannacht al in gaan met het schip en de weersverwachting slecht is. Na het diner ‘s avonds is iedereen te vinden in de lounge om nog even wat te kletsen en de dokter te consulteren. Bijna iedereen neemt een pleister achter zijn oor om niet zeeziek te worden.

 

Drake passage

Dag 1

Vannacht was al goed te voelen dat het schip te keer ging want we varen nu in de Drake Passage, of de Drake Shake zoals ze hier aan boord zeggen. Bij het ontbijt was ongeveer een kwart van alle mensen aanwezig en zelfs tijdens het ontbijt grepen er een aantal nog naar het bekende seassickness zakje. Het schip gaat behoorlijk tekeer en er wordt een stuk minder snel gevaren dan gepland. De golven zijn tussen de 6 en 7 m hoog en door het hele schip hangen touwen om je aan vast te houden op plekken waar geen railing is. De dag brengen de meeste mensen in hun hut door. Vanmiddag zijn er twee lezingen over het leven op Antarctica, zeer interessant.

Dag 2

Ook vannacht ging het nog aardig tekeer en het schip vaart nog steeds langzamer als gepland. Gelukkig zijn er al wat meer mensen bij het ontbijt vandaag. De hele dag wordt er een beetje gehangen in de lounge of mensen blijven in hun hut. Ook bezoeken een aantal mensen ook nog twee lezingen, Een lezing gaat over pinguïns en de andere over walvissen.Tegen de avond wordt het weer wat slechter en heb je alles nodig om op de been te blijven.

Uit de Drake Passage

We zijn de Drake Passage uit! Vannacht ging het schip nog als een wilde tekeer en moest je je bijna vasthouden in bed, maar nu is het heerlijk kalm en schijnt er een lekker zonnetje buiten. Na het ontbijt is dan ook iedereen aan dek om walvissen en vogels te spotten. Het landschap om ons heen is adembenemend! Overal om ons heen zie je walvissen in groepjes bij elkaar om krill te eten. Ook vliegen er veel vogels in het rond. Er zijn een aantal vogelaars aan boord en een groep studenten, dus de vogelnamen zijn geen enkel probleem. Vanmiddag is de eerste zodiac landing en iedereen kijkt er naar uit. Warme kleren aan en een lifejacket. Ook moet je voor je van boord gaat je laarzen ontsmetten en je kleding stofzuigen. Dit alles om te voorkomen dat je zaden of iets dergelijks aan land brengt.

In elke zodiac gaan 10 mensen en is iedereen dus binnen 20 minuten al aan land. De eerste landing is op Danko eiland. Dit is wel een ander eiland gepland, dit in verband met onze halve dag achterstand vanwege het slechte weer. Op Danko eiland leven ezelspinguins en we zien ze in een flinke groep. Je kunt ze vanaf zo’n 5 meter afstand bekijken. Ook kun je nog de heuvel op en de omgeving bekijken. De gidsen houden alles goed in de gaten en zorgen ervoor dat niemand te dichtbij gaat.

De maximale tijd hier is drie uur en aan het eind is er de mogelijkheid om een Antarctic Plunge te doen. Oftewel een duik in het koude water van net iets onder nul graden en een stevige wind! Ik heb mijn bikini al aan onder mijn kleren en samen met nog een groep neem ik een duik in het water. Op de kant krijg je een handdoek en dan is het een kwestie van snel afdrogen en je kleren weer aantrekken. Terug op het schip is er voor iedereen een kop warme chocolademelk met een scheutje alcohol om warm te worden. ‘s Avonds is het druk in de lounge en zit iedereen met elkaar de foto’s te bekijken en na te praten over de bijzondere middag.

Antarctica eilanden

Neko Harbour

Vandaag hebben we een bijzondere landing. We gaan naar Neko harbour. Hier leeft ook een grote kolonie ezelspinguïns. Je kunt ook hier weer een heuvel op of beneden blijven. Overal om ons heen zijn pinguïns te bewonderen en zelfs een zeehond. Later zien we ook nog een zeeluipaard tussen de ijsschotsen op zoek naar pinguïns. Na een aantal uren keren we terug naar het schip met vele foto’s en filmpjes. In de middag staat er een zodiac cruise in de omgeving gepland en een zodiac landing. Echter speelt het weer wat tegen en het wordt alleen de zodiac cruise gedaan. Ruim anderhalf uur varen we langs immense ijswanden, gletsjers en afgekalfde stukken van de gletsjers. Ook nu weer genoeg te bewonderen!

Begin Antartische winter

Gisteravond was zoals gewoonlijk de briefing van de dag in de lounge. Dit keer met wat minder goed nieuws. Er is zwaar weer op komst en de kapitein heeft besloten dat we een dag eerder teruggaan dan wat gepland stond. Dat is heel erg jammer, maar het weer is onvoorspelbaar in deze periode: het begin van de Antarctische winter. Dat heeft ook al gevolgen voor morgen. De kapitein wil al in de richting van het noorden gaan varen en we gaan dus op andere plekken nog twee zodiac landings maken dan gepland.

Deception Island

Na een wat woelige nacht zijn we aangekomen op Deception island, een actief vulkanisch eiland. Hier hebben we een zodiac landing gemaakt bij Whalers Bay op het zwarte strand. Hier zijn we met de groep langs de vloedlijn gelopen. Het is een bijna onwerkelijke wandeling. Op het zwarte lavastrand liggen restanten van walvisbotten en wat houten bootjes. De zogeheten fur seals liggen overal verspreid. Ze zijn heerlijk aan het zonnebaden en spelen wat met elkaar.Ze noemen ze ookwel de youngsters, ze zijn vorig jaar of dit jaar geboren. Een minimale afstand van 5 meter is geboden. Ze willen nog wel eens een beetje in je richting schuiven met een soort aanvalsgedrag. Dat wil natuurlijk iedereen vermijden. Aan het einde van het strand kun je de berg oplopen dat heet Nelsons window. Het is een wat steile wandeling, maar zeer de moeite waard. Je hebt een prachtig uitzicht op de baai.Vanmiddag varen we in ongeveer drie en een half uur naar Half Moon Bay. Hier maken we ook een zodiaclanding en gaan we keelband pinguïns bewonderen.

De volgende dag

Vannacht ging het behoorlijk tekeer en werd iedereen in zijn bed heen en weer geslingerd. Ik heb heerlijk geslapen en niets gemerkt. Het ontbijt gaat er in als koek, hoewel het lastig is het buffet te bereiken. Het schip slingert en je moet je aan van alles vasthouden. In de loop van de ochtend is er wederom een leuke lezing en veel mensen gaan de lezing bijwonen. Tussen de middag wordt er vanaf de brug melding gemaakt van dolfijnen, de zogeheten Hourglass dolphins. Bijna alle hens aan dek, maar dan door de ramen van de lounge. Toch wat veiliger…

Vanmiddag zijn er nog twee lezingen en beiden zijn interessant. De gidsen hier aan boord zijn heel professioneel en weten veel, maar kunnen ook boeiend vertellen. Dat is erg plezierig om naar te luisteren! Dineren aan boord is a la carte en elke avond staan er verschillende gerechten op het menu. Vis, vlees of vegetarisch, met een voorgerecht en een toetje!

image_pdfimage_print

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Wilt u de laatste cruise-aanbiedingen en kortingen niet missen? Laat dan uw emailadres achter en blijf op de hoogte van onze acties! U ontvangt bovendien € 25 korting op uw eerste boeking.

* verplicht veld
Aanhef *
Akkoordgeving *

U bent succesvol ingeschreven