Blog: Australië en Nieuw-Zeeland november 2018

Dag 1 en Dag 2

We verzamelen tussen 7 en 8 uur bij de incheck van Singapore Airlines waar onze grote reis naar Nieuw Zeeland en Australië gaat beginnen. We hebben een lange vlucht voor de boeg maar dat gaat zeker lukken met de comfortabele toestellen en goede service aan boord van Singapore Airlines. Na een vlucht van ongeveer 12 uur hebben we een overstaptijd van een kleine 3 uur in Singapore. Opfrissen, een kop koffie en verder voor onze volgende vlucht van bijna 10 uur door naar Auckland. We zijn iets na middernacht met 12 uur tijdsverschil met Nederland in ons hotel in Auckland. Slapen… daar zijn we hard aan toe.

Dag 3

Vandaag staat de stadstour door Auckland op het programma. Auckland ook wel “ the city off sails ” genoemd. We moeten ons deze ochtend inhouden met het ontbijt. Dat valt niet mee met al het lekkers wat er staat deze ochtend. We hebben een vroege lunch in de Sky City Tower waar we een spectaculair uitzicht over de stad hebben. Eerst bezoeken we de 42ste en 52ste verdieping voor we naar de 51ste verdieping gaan voor de lunch. Het is een zonnige dag vandaag dus optimaal zicht! Tijdens dat wij genieten van de lunch in het draaiende restaurant komt alles nogmaals voorbij. We stappen na de lunch in onze bus en rijden door verschillende wijken van de stad. Passeren de Harbour Bridge, rijden door de luxe wijken van de stad, het Waterfrontgebied wat volop in de stijgers staat in verband met de Americas Cup in 2020, een stukje langs de Tamaki Drive en maken een stop bij het Michael Joseph Savage Memorial Park. Genoemd naar de eerste Nieuw Zeelandse premier van de Labour Party. Een schitterend uitzicht hebben we hier over de baai en Auckland in de verte. Onze laatste stop is bij het Auckland Art Gallery Museum en de Domain en Winter Gardens. We brengen een kort bezoek aan de kassen en de varentuin. Hier zien we de varens die in Nieuw Zeeland in de wilde natuur groeien. Eind van de middag zijn we terug in het hotel. Voor een aantal even een dutje want het tijdsverschil speelt parten bij een aantal onder ons.

Dag 4 – inscheping

De ochtend hebben we ter vrije besteding dus we gaan allemaal onze eigen gang. Een aantal van onze gasten bezoeken het Auckland War Memorial Museum en een aantal onder ons lopen de winkelstraat richting de haven waar we de Noordam al zien liggen. We zijn begin van de middag aan boord van ons comfortabele drijvende hotel voor de komende 2 weken dat ons meer van Nieuw Zeeland (Noorder & Zuidereiland) en Australië gaat laten zien.

Dag 5 – Tauranga, Nieuw- Zeeland

We leggen vandaag aan in het plaatsje Mt. Maunganui. Een klein gezellig plaatsje met wat winkeltjes bars en restaurants en mooie stranden. Het is mogelijk naar de top van de oude vulkaan te gaan of erom heen te wandelen. Met een aantal van onze gasten nemen we de shuttlebus naar Tauranga. Deze plaats ligt ca. 7 kilometer verderop gelegen en is een gezellige badplaats met mooie zandstranden, art galleries, winkelpromenade en het Elms Mission House. Dit is het oudste huis van Tauranga. We bezoeken het Elms Mission House wat gelegen is in een mooie tuin en leren wat meer over dit oude landgoed. Ook bezoeken we de Tauranga Art Gallery waar we kunst van een lokale kunstenares zien. Een aantal van onze andere gasten gaat op eigen gelegenheid richting het geothermische Rotorua. In verband met de smalle doorgang en het tijdverschil vertrekt de Noordam om 16.00 uur. Het vertrek is prachtig tussen de oude vulkaan en een van de eilanden door.

Dag 6 – Napier, Nieuw-Zeeland

Vandaag gaan we het Art Deco van Napier zien. We leggen met de Noordam aan in een houthaven waar we niet mogen lopen op de pier. Een shuttlebus zet ons af in het centrum. Een aantal van onze gasten kiest er voor om de kolonie Jan van Genten te bezoeken bij Cape Kidnappers. Een mooie rit met het laatste stuk over een onverhard pad. Op de rots ziet men een grote kolonie Jan van Genten die in deze tijd van het jaar aan het nestelen zijn. Napier getroffen door een zware aardbeving en daaropvolgende branden in 1931 is herbouwd in de Art Deco stijl en aardbevingsvrije richtlijnen. Het centrum werd in 2007 uitgeroepen tot UNESCO World Heritage Locatie. Een wandeling door het centrum is hier zeker de moeite waard door deze bijzondere bouwstijl. Ook de Marine Parade aan de waterkant nodigt uit om hier te wandelen. Napier is omgeven door glooiende wijngaarden van de Hawke’s Bay een van de wijnstreken die Nieuw Zeeland rijk is met meer dan 70 wijnhuizen.

Dag 7- Wellington, Nieuw-Zeeland

Voor vandaag staat de hoofdstad van Nieuw Zeeland Wellington op het programma. We hebben de tijd hier want vertrekken pas om 23.00 uur deze avond. Op de pier is lopen niet toegestaan. Shuttlebussen zetten ons keurig netjes af in de stad. Men noemt Wellington ook wel de “windy city” omdat het hier altijd waait. Treffen wij het deze keer! Heerlijk zonnig en vrijwel windstil. Perfect weer om de stad te verkennen. Er is voor ieder wat te vinden hier. Shoppen, koffie drinken, slenteren langs de waterkant in het centrum, met de tandratbaan naar een schitterend uitkijkpunt of de botanische tuinen bekijken. Ook het bijzondere parlementsgebouw, de Beehive is het bezichtigen waard. Wat we zeker niet overgeslagen hebben is het Te Papa museum. Het museum is een van de grootste Nationale musea ter wereld met een zeer interessante expositie over de Maori cultuur, een expositie over de eerste wereldoorlog die men ook deze dag (11 november) in Nieuw Zeeland herdenkt met parades. En een drankje op een van de vele terrassen mocht vandaag ook zeker niet ontbreken.

Dag 8 – Picton, Nieuw-Zeeland

We varen door het mooie Queen Charlotte Sound Picton binnen. Een klein dorpje maar zeker van groot belang. We liggen in de houthaven waarvan het merendeel voor de export is en naar China gaat en Picton is de plaats waar de ferry vertrekt naar Wellington op het Noordereiland. Het kleine plaatsje oogt gezellig vooral met het weer wat we treffen. De zon schijnt ook vandaag weer uitbundig. We verkennen de omgeving wat. Er is een kleine kunstnijverheidmarkt van locals in het parkje en een aantal leuke plekken om koffie te drinken. Er zijn wandelingen langs de waterkant en naast de schitterende natuur is het de toegangspoort van de Marlborough-regio. De wijnstreek van Marlborough is het paradijs voor liefhebbers van de Sauvignon Blanc. De perfecte smaak is te danken aan de koele nachten en zonnige dagen in dit gebied. Dit is de streek waar 80% van de Nieuw Zeelandse wijn vandaan komt. Tijdens het uitvaren is het genieten van de schitterende vergezichten van de Queen Charlotte Sound. Ze noemen Nieuw Zeeland niet voor niets Europa in een land. Het doet ons zeker denken aan de Noorse fjorden het landschap waar we tussendoor varen vandaag.

Dag 9 – Akaroa – Nieuw Zeeland

Akaroa betekent in het Maori ” lange haven” en naast dat het tegenwoordig de haven is om Chritchurch te bezoeken is het zeker de moeite waard om in de plaats zelf te blijven. De oorspronkelijke haven om een bezoek aan Christchurch te brengen is Lyttelton maar deze plaats werd zwaar beschadigd tijdens de aardbeving van 2011. Akaroa is enige plaats in Nieuw-Zeeland die oorspronkelijk werd gesticht door Fransen kolonisten en de oudste Europese nederzetting (1840) is op het Zuidereiland. De plaats ligt in de schaduw van de krater van een uitgedoofde vulkaan en de Franse invloeden zijn tot op de dag van vandaag nog duidelijk zichtbaar. Het oude raadhuis en de oude vuurtoren zijn gebouwd in 1880.  We liggen voor anker in de baai en met wederom een prachtige zonnige dag vandaag is het tenderen naar het stadje zeker geen straf! De gezellige boulevard met winkeltjes, restaurants, kleine kunst galeries en terrasjes om koffie met iets lekkers erbij te nuttigen. De oude huizen zijn voorzien van de meest mooie tuinen hier en ik tref een aantal van onze gasten in “the Giants House” een schitterende tuin met kunst gemaakt met o.a. kleurrijke mozaïeken. Andere gasten gaan op tour om de Hector-dolfijn te spotten. Dit gebied is het natuurlijke habitat van deze kleine en zeldzame dolfijnsoort. Ondanks dat het een kleine plaats is heeft het zoveel te bieden en de mogelijkheid om optimaal te genieten van het Nieuw Zeelandse natuurschoon.

Dag 10 – Port Chalmers (Dunedin) Nieuw-Zeeland

Jammer genoeg alweer de laatste haven die we aandoen in Nieuw Zeeland. We leggen aan in Port Chalmers op ca. 15 kilometer van Dunedin. Het dorpje Port Chalmers is klein en heeft weinig te bieden. De Schots aandoende plaats is de reden dat we vandaag met de Noordam in Port Chalmers liggen. Dunedin, vernoemd naar de Schots-Keltische naam voor Edinburgh. Een stad die Schots aandoet en waar veel bewaard gebleven is uit de Victoriaanse tijd. Dankzij zijn universiteit (Universiteit van Otago is de oudste van het land) met zijn arduinstenen archiefgebouw met klokkentoren (1878) heeft het een grote studentenpopulatie die de stad levendig en modern houdt. Een van de mooiste gebouwen is het treinstation van Dunedin en is gebouwd in Vlaamse neo-renaissancestijl. Vanaf hier kan men schitterde treinreizen maken door Nieuw Zeeland en het station is een bezienswaardigheid op zich. In het centrum van Dunedin zijn een aantal schitterende kerken te zien waaronder de St Pauls Cathedral. In het Otago Museum belicht men de geschiedenis van de mens, cultuur en natuur in dit gebied. Op het schiereiland Otago bezoeken een aantal van onze gasten een van de zeldzame plekken waar de geel-oog-pinguïn te zien is tijdens het broedseizoen. De pinguïns zijn in deze tijd van het jaar druk in de weer hun nesten te bouwen. Tijdens het uitvaren richting open zee zien we nog een aantal albatrossen vliegen.

Dag 11 – Cruisen door het Fjordland National Park

Afgelopen nacht zijn we tussen het Zuidereiland en Steward Eiland doorgevaren, ook wel de Forveaux Strait genoemd. Het kan hier wat onstuimig zijn. Als we wakker worden waren we al aan de westkust en zie windsnelheden voorbij komen van ca. 50 knopen dat is ongeveer 8 beaufort. We hebben de wind gunstig op het schip dus gelukkig valt de deining mee! Als eerste varen we door de Dusky Sound wat net als onze andere fjorden die we vandaag bezoeken onderdeel is van het Fjordland National Park. Het Fjordland National park staat op de Wereld Erfgoedlijst van Unesco en is met zijn 12.500km2 het grootste natuurpark van Nieuw Zeeland. Het gebied is door gletsjers uitgesleten en bestaat uit 14 fjorden en 5 meren en kent bijzondere flora en fauna en spectaculaire landschappen. Net na de middag varen we de Doubtful Sound binnen. Het heeft zijn naam te danken aan Captain James Cook die bij het zien van de smalle ingang twijfelde of hij er met zijn schip veilig in en uit kon varen. Via de Thompson Sound varen we richting open zee. Ons laatste fjord vandaag is de bekendste met een lengte van 16 kilometer, Milford Sound. Dit fjord varen we in tot we niet verder meer kunnen en draaien het schip om via dezelfde weg terug te varen naar open zee. We zien o.a. de Lion Mountain en de Bowen waterval. Het is niet koud vandaag dus de moeite waard om op de boeg wat foto’s te maken van de fjorden die we bezocht hebben vandaag. We gaan ons voorbereiden op de komende 2 zeedagen voor we op Tasmanië aankomen.

Dag 12 en 13 – op zee

We hebben2 dagen om bij te komen van alle mooie plaatsen die we in Nieuw Zeeland hebben gezien. Gelukkig laat de mat in de lift ons weten welke dag het is. Tijd om de foto’s die we gemaakt hebben te organiseren, kooklessen bij te wonen van America’s Test Kitchen of gewoon lekker te luieren. Voor ieder is er wat te doen. We hebben ook onze 2de “gala” avond tijdens de zeedagen en we hebben tijd om ons voor te bereiden voor ons bezoek aan Australië. Kortom bijna tijd tekort!

Dag 14 – Hobart (Tasmanië) Australië

Na 2 zeedagen komen we aan in het Zuid-Oosten van het eiland Tasmanië. Een eiland met fantastische landschappen en hoogteverschillen en genoemd naar de ontdekker van het eiland Abel Janszoon Tasman die op 2 december 1642 aan land kwam. Hobart, is de leuke hoofdstad van het eiland, is niet al te groot van opzet en heeft slechts enkele buitenwijken. Het is niet te vergelijken met de grote steden op het vasteland. Dat geeft Hobart dan ook meer de sfeer van een grootschalig dorp. We liggen midden in de stad en het centrum is op korte loopafstand.  Een aantal onder ons verkennen de stad met een hop-on-hop-off-bus en zien zo de highlights van de stad. Een aantal gaat met een excursie het binnenland in of bezoeken de ruige Mount Wellington vanaf waar we een schitterend uitzicht over de stad en zijn buitenwijken hebben. We liggen er tot 23.00uur s ‘avonds dus alle tijd om de stad te verkennen en wederom schijnt de zon weer uitbundig vandaag!

Dag 15 – Op zee

Langzaam zijn we onderweg naar het vasteland van Australië. Met een aantal gasten wonen we een creatieve workshop bij van een groep Aboriginals die aan boord zijn. Met enige uitleg gaan we aan de slag en laten onze schilderkunsten zien. En het resultaat mag er zijn! Onder het genot van een kop koffie nemen we het schema door van onze landtour die ons te wachten staat als we in Sydney afscheid nemen van de Noordam. Gezamenlijk dineren we tijdens onze laatste “gala” avond aan boord en kletsen nog even na over de mooie plaatsen die we gezien hebben tijdens onze cruise.

Dag 16 – Melbourne, Australië

Na een zeedag zijn we vandaag weer gereed om aan land te gaan. Onze laatste haven tijdens deze schitterende cruise, Melbourne. Inmiddels kent Melbourne samen met zijn buitenwijken 5 miljoen inwoners, en dat merken we in de binnenstad. Ze zijn een nieuwe metro aan het bouwen dus er zijn aardig wat werkzaamheden. Het is een echte internationale stad. Chinatown en buiten Griekenland wonen hier de meeste Grieken. Het is een stad met diverse musea, mooie parken, botanische tuinen, goede mogelijkheden om te shoppen, leuke markten een dagje naar het strand, of de wijngebied Yarra Vally ten noorden van de stad te bezoeken.

Een warme maar bewolkte dag vandaag met aan het einde van de middag even een flinke onweersbui. De eerste regen die we tijdens deze reis hebben. Laten we zeggen het dat verfrissend was!

Dag 17 – Op zee

Jammer genoeg onze laatste dag weer aan boord van de Noordam. Genoeg te doen vandaag zoals koffer inpakken, lezingen bijwonen, luisteren naar de klassieke muziek van de Lincoln Center Stage of bingo! Maar eerst zijn we de ochtend begonnen met creatief bezig zijn. De Aboriginal Ambassadors gaven nog een craft workshop dus waren we weer met een aantal van de partij. We hebben de smaak te pakken!

Dag 18 Sydney, Australië

Na het ontbijt verlaten we het ms Noordam en vervolgen we ons avontuur Down Under. We verblijven de eerste 2 dagen in Sydney. Het ms Noordam ligt aan de Overseas terminal in het midden van de stad met zicht op het Opera House. Onze gids Sandra staat ons al op te wachten als we de terminal verlaten en laat ons haar stad zien waar ze al 33 jaar woont. We bezoeken o.a. het Opera House waar we een privé rondleiding krijgen en een uitgebreide lunch hebben en zien diverse wijken van Sydney. De luxe woonwijken en het schitterende uitzicht vanaf Gap Point. Op het bekende Bondi Beach hebben we tijd voor een drankje en maken een wandeling langs de muurschilderingen. Na de stadtour gaan we naar het hotel waar we s ‘avonds met een aantal van onze gasten een hapje gaan eten en genieten van Sydney by night.

Dag 19 Sydney, Australië

Voor vandaag staat er een vrije dag op de planning dus ieder kan deze zelf invullen. Er waait een vrij harde wind en deze zorgt ervoor dat er een zandstorm over het zuidoosten van Australië waait. Het zorgde met name gisteren ervoor dat het de zon wat verduisterde. Gelukkig hebben we naast de harde wind er verder geen last van. We hebben voor vandaag diverse dingen op de planning staan. De een gaat met de ferry naar Manly om een goed zicht vanaf de ferry over het Opera House en de Sydney Harbour Bridge te hebben. De botanische tuin staat bij een aantal anderen op het programma en een aantal bezoeken Chinatown en gaan naar de markt om te shoppen. Het is een dag dat we de nodige kilometers lopen. Was misschien ook nodig want in iedere badkamer stond een weegschaal… dat kan soms schrikken zijn na 2 weken verwennerij aan boord van een cruiseschip ☺

Dag 20 Sydney –  Ayers Rock

De wekker ging vandaag vroeg af. De reden hiervoor is dat we vandaag vliegen naar Ayers Rock, onze volgende bestemming in Down Under. We gaan naar de echte outback! Vanuit het vliegtuig zien we Urulu (Ayers Rock) al liggen. Voor de Aboriginals is Uluṟu een belangrijke religieuze plaats. De rit naar ons hotel is hooguit 10 minuten rijden en we hebben geluk dat we al in kunnen checken. Even wat luchtigs aantrekken want met 39 graden verlang je ernaar! Het waait vrij hard en dat zorgt voor een warme wind die laten we zeggen voor een beetje verkoeling zorgt. We bezoeken eerst het informatiecentrum waar we meer leren over de oorspronkelijke bewoners van Australië en hoe belangrijke Uluru en Kata-Tjuta voor deze bevolking is. We zien ook hoe de Aboriginal vrouwen de typische kunst maken. Vervolgens maken we een korte wandeling naar een van de Waterholes en de Kulpi Mutitjulu grot (familiegrot) waar we Aboriginal tekeningen zien. Na even tijd te hebben gehad om ons op te frissen vertrekken we voor de bekende zonsondergang van Ayers Rock. We worden ontvangen met een glaasje bubbels en canapés en genieten van de ondergaande zon. Als de zon onder is gegaan hebben we een diner onder de sterren met typische Australische gerechten zoals kangoeroe en krokodil. Het smaakt ons prima. Moe maar zeker voldaan gaan we slapen en kijken alweer uit naar onze volgende dag.

Dag 21 Ayers Rock – Cairns

Voor de liefhebbers is het vandaag vroeg dag! De zonsopkomst en Field of Light staat op het programma. Een aantal onder ons verkiest de nachtrust boven de zonsopgang maar we beloven ze de foto’s te laten zien. Field of Light is een kunstwerk van verlichting op zonne-energie. Het langzaam licht worden, het geluid van de vogels en de beloning als de zon opkomt. Als we terug in het hotel komen kunnen we een uurtje terug naar bed. Na het ontbijt wacht onze chauffeur en tevens gids Rob ons al weer op om naar Kata-Tjuta te gaan. We besluiten vanwege de hitte niet de langere wandeling te doen maar kiezen voor een korte wandeling naar een uitkijkpunt en een aantal fotostops. De kleuren van Kata-Tjuta zijn schitterend! We hebben nog wat tijd om te lunchen/koffie met wat lekkers erbij te maken alvorens we naar de luchthaven gaan. Op de kleine luchthaven van Ayers Rock doen de dames nog wat inkopen voor in de kerstboom en dat terwijl de luchthaven maar 1 winkel rijk is. Keurig op tijd vertrekken we naar onze volgende tropische bestemming Cairns. Ook hier voor de komende dagen hoge temperaturen (ca. 38 graden) maar met een hoge luchtvochtigheid. Goed te weten dat we morgen een dag op zee gaan vertoeven. We gaan het prachtige Great Barrier Reef aanschouwen.

Dag 22 Cairns, Australië

We treffen het dat we vandaag een dag op zee vertoeven. Snorkelen en het onderwaterleven van het wereldberoemde Great Barrier Reef aan schouwen. Volgens de weersvoorspellingen hebben we te maken met een van de warmste dagen in Cairns! Na bijna 2 uur varen komen we met de Ocean Spirit aan bij het kleine vogeleiland Michaelmas Cay vanaf waar we gaan snorkelen. We krijgen uitgebreide uitleg over het snorkelen en andere activiteiten zoals de semi-submarine en Michaelmas Cay. Een aantal onder ons gaat snorkelen en een aantal kiest ervoor gebruik te maken van de semi-submarine. Het is genieten van al het mooie wat we zien vandaag. De vissen, het koraal, de schilpadden die we zien en ook de vogels op het eilandje leveren mooie foto’s op. Op de weg terug naar Cairns worden we nog verrast met een glaasje bubbels alvorens we terug in de haven zijn. Moe maar voldaan kunnen we terugkijken op een mooie dag.

Dag 23 Cairns, Australië

Vandaag hebben we een vrije dag en gaat ieder zijn eigen gang. Kuranda staat bij een aantal op het lijstje maar ook het ontmoeten van een oude buurjongen die in Cairns woont. Hoe leuk is dat! Of gewoon heerlijk een dagje zwembad of het eilandje Fitzroy op maar 45 minuten varen. Het is er warm genoeg voor. s’ Avonds horen we alle verhalen van elkaar.

Dag 24, Cairns – Sydney, Australië

Voor vandaag dat er een reisdag op het programma. We gaan van het ene extreme naar het andere extreme. De warmste dagen in Cairns naar uitzonderlijk slecht weer in Sydney met heel veel regenval. Hierdoor hebben we een vertraging van 2 uur. Maar met airco op de luchthaven en koffie zijn we de tijd goed doorgekomen. Bij aankomst in Sydney is het ergste noodweer gelukkig voorbij en hebben we een keurige landing. Onze gids Sandra staat ons op te wachten en zijn even later weer terug in ons hotel in Sydney. We checken in en frissen ons wat op alvorens we een gezellig afscheidsdiner hebben.

Dag 25 & 26  Sydney – Singapore – Amsterdam

Tijd om de koffers weer in te pakken, om te ontbijten en nog even een wandeling te maken. Het weer is stukken beter dan gisteren. Onze transfer naar de luchthaven is keurig op tijd en we kunnen bij aankomst ook gelijk inchecken. We hebben een lange vlucht voor de boeg dus nog wat lekkers voor in het vliegtuig inslaan. De service van Singapore Airlines is zoals gebruikelijk weer keurig. Na de overstap in Singapore landen we netjes op tijd weer in Amsterdam en is er een eind gekomen aan deze schitterende reis!

image_pdfimage_print

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Wilt u de laatste cruise-aanbiedingen en kortingen niet missen? Laat dan uw emailadres achter en blijf op de hoogte van onze acties! U ontvangt bovendien € 25 korting op uw eerste boeking.

* verplicht veld
Aanhef *
Akkoordgeving *

U bent succesvol ingeschreven