De Noorse kust met Hurtigruten

Onze reisbegeleidster Saskia was aan boord van Hurtigruten voor een begeleide reis langs de Noorse kust. Lees hieronder alles over haar avonturen en ervaringen!

Dinsdag 14 januari – Het grootste houten gebouw in Trondheim

Na een goed ontbijt leggen we om 10 uur aan in Trondheim. We maken een wandeling door dit prachtige stadje. We komen langs het grootste houten gebouw van Noord Europa, de schitterende Nidaros kathedraal, over de Old Town Bridge. We zijn om 13 uur weer aan boord en een kwartier later vertrekken we. Het is vandaag een zonnige dag en een aantal van ons maken mooie foto’s. Na de lunch gaat rond 15 uur de zon onder. De beroemde vuurtoren de Kjeungskjaeret Fyr kunnen we in de schemering nog zien. Voor en na het avondeten is er een documentaire over het noorderlicht, we zijn in de gunstige zone gekomen om dit te gaan zien. Het is  alleen spannend wanneer…

Woensdag 15 januari – Ontmoeting met de Vikingen

Om 7.55 uur passeren we de poolcirkel. Om 10.15 uur is er een ceremonie en twee van ons zijn dapper genoeg voor deze ijs doop. Brrrrrrr. Vandaag lunchen we rond 12 uur en zodoende kunnen we gelijk van boord zodra we aankomen in Bødo. Het is een klein stadje en het begint al te schemeren als we aankomen. Een aantal van ons steunen de lokale economie met aankopen van kleding en schoenen. Daarna nog een bezoekje aan de lutherse kerk van Bødo, die vanbinnen verrassend mooi is. Om 15 uur verlaten we dit stadje en om 19 uur leggen we alweer aan in Stamsund. Vanuit de haven vertrekken we met de bus voor onze eerste excursie, de ontmoeting met de Vikingen. Tijdens de busreis van een half uur wordt veel verteld over de Vikingen en hoe ze geleefd hebben. De ontmoeting vindt plaats in een mooi houten gebouw en geeft de indruk hoe de Vikingen vroeger gewoond hebben. We krijgen een korte ceremonie te zien en genieten daarna van traditionele gerechten en drankjes. Na het eten is er nog kort tijd om de rest van het traditionele Vikingen huis te zien maar we moeten op tijd vertrekken want het schip ligt tot 22 uur in Svolvær. Terug aan boord gaat iedereen lekker slapen. Morgenochtend is de zonsopgang om 11:35 uur en de ondergang alweer om 12.11 uur.

Donderdag 16 januari – Prachtige uitzichten en ‘Sun Buns’ in Tromsø

Vanochtend was er rond elf uur een prachtige zonsopgang, de lucht kleurde intens rood. Na de lunch leggen we aan in Tromsø. Drie van ons gaan met de taxi naar de kabelbaan en genieten boven van het fantastische uitzicht van de stad en de lichtjes. Het stadje is gezellig druk want er is momenteel een internationaal filmfestival, dit geeft een gezellige sfeer. Opvallend is hoe vriendelijk en behulpzaam de Noren zijn. Wanneer je op zoek bent naar een locatie lopen ze namelijk vaak met je mee en vertellen graag over het leven in Noorwegen. Aangezien in Tromsø de zon weer iedere dag even boven de horizon uitkomt kun je ‘Sun Buns’ eten, dit zijn een soort donuts gevuld met custard. Op de dag dat de zon zich weer laat zien krijgen de kinderen vrij en wordt er gezongen. Om 18.30 uur verlaten we Tromsø weer.

Vrijdag 17 januari – Van een poolnacht tot het Noorderlicht

Deze ochtend genieten we van een heerlijke brunch. We gaan namelijk om 11.15 uur van boord naar de Noordkaap en zullen pas in de loop van de middag terugkomen. We kregen te horen dat er de afgelopen dagen een kleine meter sneeuw was gevallen bij het Noordkaap monument. We kunnen ons dus voorbereiden op sneeuw, kou en wind. Verder komt de zon vandaag nog niet boven de horizon uit, dit heet een poolnacht. Om 8 uur ’s ochtends krijgen we het bericht dat ons schip twee Noorse vissers heeft gered met een reddingsboot. Tijdens de brunch zien we de mannen bij de kapitein aan tafel zitten. Door deze reddingsactie komen wat later aan in Honningsvåg, maar we zijn blij dat ze gered zijn. De gids van onze Noordkaap excursie is een Belg genaamd Karel en hij vertelt alles in het Nederlands en Engels. We hebben geluk dat we bij het monument komen want dit was de afgelopen dagen door de hevige sneeuwval niet mogelijk. Het voelt bijzonder om daar te zijn en de schemering geeft een mooie blauwe gloed. In het museum is een film te zien van 15 minuten die de Noordkaap tijdens de vier seizoenen laat zien. Wanneer we om 15.45 uur weer aan boord komen vertrekken we gelijk. Na een uurtje komt dan eindelijk het goede nieuws, het Noorderlicht is te zien. Wat een ervaring, de kleuren worden steeds groener! Fotograferen is eventjes lastig, maar uiteindelijk lukt het door een lange sluitertijd in te stellen. Dit was een dag met een gouden randje!

Zaterdag 18 januari – Donker en kou, bijzondere ervaring

Om 9 uur komen we binnen in de haven van Kirkenes. De zee is bevroren en de temperatuur ligt tussen de -14 en -21 graden. Vijf van onze groep gaan met de Husky excursie mee. Zij hebben een geweldige ervaring en door de pakken die ze aan krijgen hadden ze het niet koud. Met een klein groepje maken we een wandeling door het centrum van Kirkenes. De sneeuw ligt er hoog, maar volgens de bewoners valt de kou wel mee….. Rond 16 uur zijn we nog een uurtje in Vardø, we gaan met een klein groepje nog eventjes van boord. Het lijkt wel midden in de nacht, zo donker als het is. Om 23.50 uur wordt er omgeroepen dat het noorderlicht weer te zien is. Snel aankleden en naar dek 5 om hiervan te genieten.

Zondag 19 januari – Traditioneel Hammerfest en middernachtconcert in Tromsø

Na een goed en gezellig ontbijt komen we aan in Hammerfest. Ook hier komt de zon nog niet boven de horizon uit, maar er is wel weer een mooie schemering en donker is het niet. In Hammerfest lopen we naar de Lutherse kerk, een moderne architectuur waar de lokale mensen arriveren voor de zondag mis. Een aantal vrouwen dragen traditionele kleding. Ondanks dat de zon niet boven de horizon uitkomt is het licht en zijn de wolken prachtig roze van kleur. Het dorpje is verder klein en alles is gesloten op zondag, behalve de polarbear club. Hier is een tentoonstelling met opgezette dieren uit het noorden en informatie over de visserij en omgeving. Verder een goedlopende souvenirwinkel waar een aantal van ons een leuk aandenken kopen. Na de lunch is het rustig op het schip, de meeste van ons houden een siësta want we hebben vanavond laat nog een middernacht concert in Tromsø. Om 23.45 uur komen we hier aan en gaan we met de bus naar het concert. We genieten van prachtige zang, dwarsfluit en piano.

Maandag 20 januari – Geschiedenis, omgeving en Noorse lekkernijen 

Na een korte nacht vertrekken we om 8 uur met de bus voor onze excursie over de Vestervælen. De eerste stop is bij een klein kerkje net buiten Harstad, waar nog een korte dienst wordt gegeven. Naast de kerk is het museum waar we veel leren over de geschiedenis van de omgeving. Ook kun je nog een houten Vikingen huis bezoeken. Het is vandaag een regenachtige dag en de wegen zijn ijzig en glad, we moeten voorzichtig zíjn. Tijdens de oversteek met de veerboot is er koffie met Noorse lekkernijen. De Noren eten graag een Noorse wafel met bruine kaas en aardbeien jam. Onze gids vertelt ons dat deze bruine kaas gekarameliseerde melk is. Voordat we in Sortland weer aan boord gaan rijden we langzaam over de brug waar onze boot onderdoor vaart. Na de lunch zijn we in Storkmaknes, hier kunnen we het Hurtigruten museum bezoeken. De rest van de middag doet iedereen het rustig aan, we hebben immers een korte nacht gehad.

Dinsdag 21 januari – Het ruige van Noorwegen

Vannacht is het slecht weer geweest met veel regen en wind. In onze hutten is het nodige omgevallen. Iedereen heeft een beetje uitgeslapen en we brengen de ochtend aan boord door. Door het slechte weer doen we helaas de havens die gepland staan niet aan en het dek is ook regelmatig gesloten. Rond 17.30 uur zijn we in Rørvik waar we even van boord kunnen. Na het diner worden we gewaarschuwd dat we alles vast moeten zetten in onze hutten want we gaan een stormachtige nacht tegemoet.

Woensdag 22 januari – Golven van wel 15 meter hoog!

De nacht heeft niet veel nachtrust geboden. In de ochtend is het op diverse plekken een ravage van omgevallen stoelen. Volgens de berichten die we krijgen hebben we windkracht 10-11 gehad en golven tussen de 8-10 meter (met uitschieters van 15 meter). In plaats van 6:30 uur, meren we om 10:45 uur aan in Trondheim, waar we zo’n 45 minuten van boord kunnen. Heerlijk eventjes vaste grond onder de voeten. De rest van de middag varen we.

Donderdag 23 januari – Tijd om afscheid te nemen

De afgelopen nacht was rustig in vergelijking tot de nacht ervoor. Iedereen heeft hierdoor al een stuk beter geslapen. Om 10 uur moeten we uitchecken en zetten we de grote bagage bij de liften. We lunchen gezellig samen en zijn allemaal erg enthousiast over de reis, de service en het eten. Het was een prachtig avontuur! Keurig op tijd komen we aan in Bergen, waar de bussen al klaarstaan om ons  naar de luchthaven te brengen. We vliegen in vijf kwartier weer terug naar Amsterdam. We zullen het mooie Noorwegen en de Nordlys missen ;-(, maar wat was dit een prachtig avontuur vol onvergetelijke ervaringen!

Avonturen aan boord van Hurtigruten

De ervaringen van Saskia zelf ook beleven? Dat kan! Cruise aan boord van Hurtigruten naar unieke en traditionele havens in Noorwegen. Neem voor meer informatie en de mogelijkheden contact met ons op!

Beleef de perfecte vakantie met Dock C CruisePartners

Uw persoonlijke cruisespecialist en adviseur in cruisevakanties

Bel of mail ons voor al uw vragen.

image_pdfimage_print

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Wilt u de laatste cruise-aanbiedingen en kortingen niet missen? Laat dan uw emailadres achter en blijf op de hoogte van onze acties! U ontvangt bovendien € 25 korting op uw eerste boeking.

* verplicht veld
Aanhef *
Akkoordgeving *

U bent succesvol ingeschreven