Praktische informatie
Alles wat u moet weten over cruisen!
Hoe vraag ik een esta aan, hoe zit het met elektriciteit aan boord en kan ik bellen in het buitenland? Op deze pagina leest u alles over de voorbereidingen voorafgaand aan uw cruise én waar u rekening mee moet houden tijdens de reis. Heeft u toch nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!
Bankpas
Vergeet niet om voor vertrek uw bankpasje in te stellen voor gebruik in het buitenland en/of buiten Europa. Neem ook het telefoonnummer mee waarmee u uw bankpasje kunt blokkeren in geval van verlies of diefstal. Op vrijwel alle cruisebestemmingen kunt u gewoon pinnen en zijn geldautomaten aanwezig.
Boordrekening
De meeste kosten die u aan boord maakt, worden op uw boordrekening bijgeschreven. Denk aan kosten voor drankjes, excursies en aankopen in winkels. Indien van toepassing worden ook uw fooien aan het eind van de cruise met uw boordrekening verrekend.
Creditcard
Wij raden u aan een creditcard mee te nemen tijdens uw cruise. Hiermee betaalt u uw boordrekening. Het is ook mogelijk om dit cash (met de aan boord geldende valuta) te voldoen. U kunt niet per pinpas betalen.
ESTA
Komt u per vliegtuig of per cruiseschip de Verenigde Staten voor een bezoek korter dan negentig dagen dan bent u verplicht om online een ESTA-formulier aan te vragen. De kosten daarvan bedragen $21 per persoon. Zonder ESTA-reistoestemming komt u het land niet binnen en wordt u geweigerd op de vlucht of vaart. Gaat u naar Canada en steekt u per cruiseschip de Amerikaanse grens over? Dan is een geldig paspoort voldoende. Vliegt u naar Canada met een overstap in Amerika? Dan moet u wél een ESTA aanvragen. Download de PDF voor uitgebreide uitleg.
Excursies
Afhankelijk van de cruise en de rederij zijn de excursies al dan niet inbegrepen. Bij luxe rederijen zijn excursies doorgaans bij de reissom inbegrepen. Bij begeleide cruises stellen wij soms een excursiepakket samen die u voorafgaand aan uw cruise bij ons kunt boeken. Voor individuele cruises geldt dat u excursies óf vooraf online kunt boeken óf tijdens uw cruise bij de daarvoor bestemde balie.
Wel en niet inbegrepen
Per cruise geven we duidelijk aan wat wel en niet bij de reissom is inbegrepen. Dat is afhankelijk van de bestemming en de rederij waarmee u vaart. In zijn algemeenheid geldt dat fooien en drankjes niet zijn inbegrepen. De kosten voor excursies zijn doorgaans niet bij de prijs inbegrepen, tenzij dat er specifiek bij vermeld staat. Maakt u een begeleide cruise? Dan kan het zijn dat uw reisleid(st)er vraagt om een bijdrage te leveren aan de fooienpot. Deze wordt gebruikt om onder andere de lokale gidsen van te betalen.
Medicijnen
Neemt u medicijnen mee op reis? Dan moet u op verzoek een (Engelstalig) doktersrecept of zogenaamd medicijnpaspoort kunnen overhandigen. Neem medicijnen mee in de originele verpakking, die het liefst zijn voorzien van uw naam. Vraag uw apotheker/huisarts om advies. Vloeibare medicijnen en dieetvoeding mag u meenemen als handbagage, mits het gaat om acceptabele hoeveelheden voor de duur van de vlucht. Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals sterke pijnstillers, slaapmiddelen of Ritalin) heeft u een medische verklaring nodig. Bekijk de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor uitgebreide informatie.
Online inchecken vlucht
Wilt u stoelen reserveren of extra beenruimte aanvragen voor uw vlucht? We kunnen voor u nakijken wat de mogelijkheden zijn. Via het boekingsnummer van uw luchtvaartmaatschappij kunt u zien wat de kosten daarvan zijn.
Reisadvies Buitenlandse Zaken
Voorkom vervelende verrassingen op reis. Check voorafgaand aan uw cruise alle risico’s en belangrijke informatie in het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Op de website kunt u ook een handige app downloaden zodat u ook tijdens uw reis op de hoogte blijft.
Reisdocumenten
Afhankelijk van uw bestemming heeft u voor uw cruise een geldig paspoort nodig dat na afloop van uw reis nog enkele maanden geldig is (in sommige gevallen zelfs zes maanden). Houd er rekening mee dat het paspoort tenminste twee lege pagina’s per visumbestemming tegenover elkaar moet hebben. U bent zelf verantwoordelijk voor (het aanvragen van) de juiste documenten.
Thuisblijvers informatie
Laat uw gegevens achter bij de thuisblijvers en laat hen weten hoe ze u in geval van nood kunnen bereiken.
Vaccinaties
Met goede voorbereidingen en vaccinaties zijn veel gezondheidsproblemen te voorkomen. Wij adviseren u voorafgaand aan uw cruise de GGD te raadplegen en daarnaast contact op te nemen met uw huisarts over uw persoonlijke situatie en eventuele wijzigingen in de vaccinatieverplichtingen.
Bellen en internet
Stel uw telefoon in op bellen en internetten in het buitenland. Zo voorkomt u onaangename verrassingen zoals een hoge telefoonrekening bij thuiskomst.
Dresscode aan boord
Hoewel er op veel schepen geen strikte kledingvoorschriften (meer) worden gehanteerd, wordt het afgeraden om in een korte broek en slippers aan het diner te verschijnen. Maakt u een cruise met een luxe rederij dan is het handig om galakleding of smoking mee te nemen voor de zogenaamde galadiners. Raadpleeg voor vertrek de website van de betreffende rederij of vraag een van onze reisadviseurs naar de gebruiken aan boord.
Elektriciteit aan boord
Zowel het voltage als de stekkers kunnen per schip verschillen. Wij raden u aan om voor de zekerheid een wereldstekker mee te nemen tijdens uw reis, vooral als u uw cruise hebt verlengd met een landarrangement. Een wereldstekker is verkrijgbaar bij onder andere de (web)winkels van de ANWB of de Hema.
eTA
Vliegt u naar Canada voor een bezoek korter dan zes maanden, dan bent u verplicht om online reistoestemming aan te vragen. Dit geldt ook wanneer u overstapt in Canada tijdens de heen- of terugvlucht. De eTA (Electronic Travel Authorization) vraagt u online aan via de website www.canada.ca. Kosten daarvoor zijn $7 per persoon. Download hier de PDF met uitgebreide uitleg.
Maakt u tijdens uw heen- of terugvlucht een overstap in Amerika? Dan moet je zowel ESTA als eTA aanvragen. Als u tijdens een cruise een Canadese haven aandoet, komende vanuit de VS, heeft u geen eTA nodig.
Fooien aan boord
Of fooien bij de reissom zijn inbegrepen, is afhankelijk van de rederij waarmee u vaart. Bij de meeste rederijen wordt een standaard bedrag per persoon per dag gehanteerd, die na afloop van uw cruise door middel van uw boordrekening in rekening wordt gebracht. Het is ongebruikelijk om van het fooiensysteem af te wijken. Wees u ervan bewust dat het personeel aan boord afhankelijk is van de fooien.
Kleding op bestemming
Hoe veel of hoe weinig kleding u meeneemt, is uiteraard afhankelijk van de bestemming. Maar in het algemeen geldt: werk met laagjes. Zo kunt u altijd een laagje uittrekken als de temperatuur oploopt of juist iets aantrekken als de wind opsteekt. Bovendien werken de luchtlagen tussen de verschillende kledinglagen als isolatie. Ideaal voor koude bestemmingen!
Mobiele nummer doorgeven
Maakt u een begeleide cruise? Geef dan uw mobiele nummer door aan de reisleid(st)er, zodat hij/zij u zowel aan boord als tijdens excursies kan bereiken.
Online inchecken met visum
Mocht u rechtstreeks naar een bestemming reizen waarvoor u een visum nodig hebt, zoals de Verenigde Staten of Canada, dan adviseren we u vooraf online in te checken bij de luchtvaartmaatschappij. Indien u een foutmelding krijgt, controleer dan nogmaals uw visum en neem direct contact op met uw luchtvaartmaatschappij of met DockC CruisePartners. Het kan namelijk zijn dat er een foutmelding is opgetreden in uw visum.
Reisbescheiden
Denk er om dat u al uw reisbescheiden meeneemt tijdens uw cruise. Denk aan zaken als:
– Cruiseticket of vervoersbewijs
– Paspoort
– Bagagelabels
– Vliegtickets
– Transfertickets (staan soms ook op het cruiseticket bij bijvoorbeeld Holland America Line)
Roebels
Vaart u naar de Oostzee en St. Petersburg dan heeft u roebels nodig. Het beste kunt u die tijdens uw reis inwisselen bij een exchange bureau in de haven voordat u in St. Petersburg aankomt. In de meeste gevallen is dit Tallinn. Hoe verder u van het schip verwijderd bent, hoe gunstiger in de meeste gevallen de wisselkoers. Neemt u wel de nodige voorzichtigheid in acht.
TSA-slot
Het is verstandig om een TSA-slot (Transport Security Administration) te gebruiken voor uw bagage. Met name wanneer u naar of via de Verenigde Staten vliegt, kan het zijn dat uw bagage om veiligheidsredenen door een medewerker wordt geopend. Beschikt uw bagage niet over zo’n slot, dan kan het worden geforceerd en vindt u uw bagage terug met een kapot slot.
Verrekijker
Houdt u van wildlife spotten? Dan is het wellicht handig om een verrekijker mee te nemen.