Wereldse recepten
Nu we even niet op reis kunnen moeten we maar even op een andere manier genieten. Eén van de aspecten waar wij altijd ontzettend van kunnen genieten tijdens het reizen zijn de diverse keukens. Nieuwe kruiden en specerijen leren kennen en de meest fantastische gerechten proeven. Om de wereldkeuken in huis te halen delen wij de favoriete recepten van de Dock C medewerkers!
Thaise kokossoep
We zijn dol op de Thaise keuken! Super veel verschillende smaken die ontzettend goed samengaan. Eén van onze favoriete is de Thaise kokossoep. Nog een voordeel; hij is erg makkelijk om te maken!
Ingrediënten voor 2 pers.
- 1 el. Olijfolie
- 1 kleine witte ui
- 2 teentjes knoflook
- 75 gr. Gesneden champignons
- 75 gr. Peen julienne
- 1 el. Sojasaus
- 1 halve tl. Gember
- 1 halve tl. Suiker
- 1 blik kokosmelk
- 1 groene ui
- 360 ml. Groentebouillon
- Cayennepeper
- Zout en peper
Bereiding
- Verwarm de olijfolie in een grote pan. Voeg de ui, knoflook en champignons hieraan toe en bak voor 3 tot 5 minuten.
- Voeg de peen julienne, sojasaus, gember, suiker, cayennepeper, zout, peper, groentebouillon en kokosmelk toe aan de pan.
- Breng het geheel aan de kook en laat dan pruttelen voor 15 tot 20 minuten.
- Verdeel de soep over twee kommen en garneer met groene ui.
Japanse chicken teriyaki met broccoli
De Japanse keuken… We krijgen er geen genoeg van! Uiteraard vinden we sushi heerlijk, maar in deze blog lichtten we een ander recept uit. Namelijk de bekende chicken teriyaki.
Ingrediënten voor 2 pers.
- 150 gr. Rijst naar keuze
- 400 gr. Broccoli
- 200 gr. Kipfilet
- 30 ml sojasaus
- 1.5 el honing
- ½ tl geraspte gember
- 1 tl maïzena
- 1 teentje knoflook
- Scheutje olijfolie
- Sesamzaadjes
Bereiding
- Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking.
- Kook de broccoli in een andere pan tot dat deze gaar is.
- Meng de sojasaus, honing, geraspte gember, maïzena en knoflook goed door elkaar tot een sausje en zet even aan de kant.
- Snijd de kipfilet in gelijke blokjes en bak deze in wat olijfolie tot ze gaar zijn.
- Doe het sausje bij de kip en verwarm deze nog zo’n twee minuten mee.
- Doe nu ook de broccoli bij de kip en roer goed zodat de saus goed verdeeld is over alle ingrediënten.
- Verdeel de rijst over twee kommen en schep hier de kip en broccoli op.
- Garneer eventueel nog met wat sesamzaadjes en serveer.
Klassieke pasta carbonara
Met in principe maar 5 ingrediënten zo’n lekker recept bereiden, je zou het bijna niet geloven. De klassieke Italiaanse pasta carbonara is absoluut één van onze favorieten. Breng Italië naar je eigen huis met deze simpele pasta!
Ingrediënten voor 4 pers.
- 400 gr. Spaghetti
- 100 gr. Parmezaanse kaas
- 200 gr. Spekreepjes of -blokjes
- 3 eieren
- 2 teentjes knoflook
- Peper en zout
Bereiding
- Rasp de Parmezaanse kaas.
- Bak de spek in een pan tot dat ze krokant zijn. Voeg de laatste minuut de knoflook nog toe.
- Doe de eieren in een kom en klop deze los. Voeg de Parmezaanse kaas en wat peper toe en roer goed door.
- Kook de spaghetti zoals aangegeven op de verpakking. Voeg wel wat zout toe aan het water
- Zet het vuur uit en giet de spaghetti af. Bewaar wat van het kookvocht.
- Terwijl de spaghetti nog heet is voeg je het eiermengsel toe en roer je deze goed door. Voeg eventueel nog wat kookvocht toe om een sausje van mooie consistentie te krijgen.
- Voeg nu ook de spekjes met knoflook toe en roer goed door.
- Serveer direct.
Griekse tzatziki
Dit is een makkelijke, maar zo ontzettend lekker. Dit Griekse sausje gaat ontzettend goed bij diverse recepten. Serveer bijvoorbeeld bij wraps of pitabroodjes met gyros. Beter wordt het niet!
Ingrediënten voor 1 portie
- 300 gr. Griekse yoghurt
- 3 teentjes knoflook
- 1 halve komkommer
- 1 el. Olijfolie
- 1 tl. citroensap
- Dille en peterselie naar smaak (gedroogd)
Bereiding
- Rasp de komkommer.
- Doe de komkommerrasp in een vergiet, strooi er wat zout over en laat uitlekken. Je kunt dit proces versnellen door met een vork of lepel het vocht eruit te drukken.
- Doe de Griekse yoghurt in een kom en pers de knoflook erboven uit. Voeg de rest van de ingrediënten toe en roer goed door.
- Wanneer de komkommer goed is uitgelekt kun je deze ook toevoegen en doorroeren.
- Je kunt het sausje meteen serveren, maar het wordt nóg beter als je hem een tijdje in de koelkast laat opstijven.
Franse crème brûlée
Deze mocht natuurlijk niet aan ons lijstje ontbreken. Het dessert is niet weg te denken uit de Franse keuken, maar ook in Nederland wordt het ontzettend veel geserveerd. Wij snappen goed waarom, want het is heerlijk!
Ingrediënten voor 4 pers.
- 500 ml slagroom
- 6 eidooiers
- 75 gr. Kristalsuiker
- 1 vanillestokje
- Rietsuiker
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Meng de eidooiers samen met de kristalsuiker en roer tot het een mengsel is.
- Doe de slagroom in een pannetje en verwarm deze tot dat het bijna kookt.
- Snijd het vanillestokje doormidden (over de lengte) en schraap de merg eruit. Voeg zowel de merg als het stokje toe aan de slagroom.
- Laat de slagroom met de vanille 5 tot 10 minuutjes trekken zonder dat het kookt.
- Voeg de warme slagroom terwijl je roert toe aan het eimengsel. Roer tot een mooie gladde consistentie.
- Giet de room in 4 kleine schaaltjes en zet op een diepe ovenschaal. Vul de ovenschaal met heet water tot ongeveer de helft van de schaaltjes.
- Zet in de oven voor 30 á 40 minuten. Let op dat het mengsel niet meer vloeibaar is wanneer je het eruit haalt, maar het hoeft niet helemaal hard te zijn.
- Zet de schaaltjes in de koelkast en laat volledig afkoelen.
- Strooi de rietsuiker erover en laat mooi goudbruin worden met een gasbrander. Mocht je niet beschikken over een gasbrander kan je de schaaltjes met rietsuiker ook een paar minuutjes in de oven zetten op grillstand. Houd het dan wel goed in de gaten, want dit kan snel gaan.
- Serveer en geniet!