Galapagos Eilanden

 

De Galapagos eilanden behoren tot Ecuador en zijn gelegen ter hoogte van de evenaar in de Stille Oceaan, ongeveer 1000 kilometer voor de Westkust van Zuid Amerika. Zowel boven als onder water bieden deze eilanden een pracht aan ontdekkingen. Haaien, hamerhaaien, schildpadden en zeeleeuwen, bijzondere vogelsoorten zoals flamingo’s, diverse gentensoorten en de zeer bedreigde Gapagos-pinguïn zijn vaste bewoners.

 

De Galapagos is een unieke plaats op de wereld. De eilandengroep is enkele miljoenen jaren oud en is ontstaan uit vulkanen. Alle dieren die op dit moment op de Galapagos leven zijn daar ‘gestrand’. Leguanen hebben maanden op drijfhout op de oceaan gedobberd en de schildpadden zijn meegekomen als vers vlees voor de vele schepen die hier vroeger voeren. Veel dieren zijn in de tussentijd geëvolueerd om op de Galapagos te kunnen overleven. Leguanen leven onder water en sommige vogels hebben hun vleugels verloren.

 

Charles Darwin heeft in 1835 een groot onderzoek gedaan naar deze eilandengroep waarop zijn evolutietheorie is gebaseerd. Sinds 1978 staan de Galapagoseilanden op de UNESCO werelderfgoedlijst en dit zult u begrijpen wanneer u deze schitterende natuur gaat aanschouwen.

 

Beste reistijd

 

De Galapagoseilanden zijn het hele jaar door een droombestemming waarbij elke periode zijn eigen bijzonderheden heeft. Of het nou jonge zeehonden of schildpadden zijn, walvissen en dolfijnen of zeevogels die hun jongen verzorgen. Er is altijd iets wat een bepaalde reisperiode bijzonder maakt. De volgende maanden springen er het meeste uit.

 

December
In het begin van december is het vaak mooi weer met veel zon en langzaam stijgt ook de watertemperatuur. Halverwege de maand begint het regenseizoen en worden de Galapagos eilanden langzaam groener. Terwijl het broedseizoen van de reuzenschildpadden begint beginnen de groene zeeschildpadden aan hun paringsseizoen. De eerste jonge albatrossen vliegen uit en de eerste rode “zakken” zijn te zien bij mannelijke fregatvogels op Genovesa. De noordelijke migrerende vogels gaan naar het zuiden en maken een tussenstop op Galapagos

 

Januari
Het regenseizoen gaat nu echt van start maar de water- en luchttemperaturen beginnen te stijgen. Het is de perfecte tijd om te snorkelen. De meeste landvogels beginnen te nesten en groene zeeschildpadden komen naar de Galapagos stranden om eieren te leggen. De volwassen zee-leguanen krijgen nu felle kleuren op Española terwijl land-leguanen beginnen te reproduceren op Isabela.

 

Februari
Het wordt al weer wat warmer en de watertemperaturen stijgen naar 25 graden. De pinguÏns van het Bartolome eiland reizen nu naar koudere wateren en op Espanola zijn de jan-van-genten aan het eind van hun nestseizoen gekomen. Tijd voor nieuw leven op Floreana waar flamingo’s beginnen met nesten en op Santa Cruz starten de zee-leguanen met het bouwen van hun nesten.

 

April
Dit is de ideale periode om te snorkelen. Het water is warm en je hebt goed zicht. Terwijl dit het einde van het broedseizoen is van de reuzenschildpadden is dit het begin van het broedseizoen van de groene zeeschildpadden. Albatrossen komen nu in grote getale naar Española.

 

September
Deze maand is het hoogtepunt van het koude Garúa seizoen. De luchttemperatuur komt op zijn laagste punt (19 graden). Veel dieren zijn nu erg actief zoals de Galapagos pinguïns op Bartolomé. De mannelijke zeeleeuwen blaffen en vechten veel en de meeste soorten zeevogels blijven actief bezig met nesten.

 

Steden en havens

 

De meeste cruises naar de Galapagos Eilanden vertrekken vanuit San Juan, Baltra of San Cristobal. De bekendste havens tijdens een cruise naar de Galapagos Eilanden zijn San Salvador, Punta Vicente-Roca, Las Bachas en Puerto Ayora.

Delen

Deel dit met je vrienden