‘A man, a plan, a Canal: Panama’

Het Panamakanaal is een 81 kilometer lang kanaal in Panama dat de Atlantische Oceaan verbindt met de Stille Oceaan.
Voordat het Panamakanaal bestond, was een scheepsreis van New York naar San Francisco een hele onderneming. Om van het aan de oostkust van Amerika gelegen New York naar San Francisco te varen, moest men om de zuidelijkste kaap van Zuid-Amerika, Kaap Hoorn, heen. Een afstand van 21.000 kilometer die indertijd zeker een maand duurde.
Een snellere verbinding was dus gewenst. In 1870 stuurde de Amerikaanse marine daarom twee schepen uit naar Panama, dat toen nog onderdeel uitmaakte van Colombia, om op zoek te gaan naar een goede plek voor het graven van een kanaal. Een kanaal in Panama zou de zeereis van New York naar San Francisco enorm verkorten, tot ongeveer 8.000 kilometer.

Het aanleggen van een kanaal was echter geen eenvoudige opgave. Op het smalste punt moest nog een afstand van 45 kilometer afgelegd worden en grote delen van het gebied waren moeilijk toegankelijk.

Beste reistijd

De beste reistijd voor Panama zijn de maanden december tot en met april, het droge seizoen in Panama. Het regenseizoen loopt van april tot en met november. Ook in de regentijd kan Panama prachtig zijn om te bezoeken.

In de regentijd is de natuur in Panama vaak op zijn mooist. Februari tot en met mei zijn de warmste maanden met een gemiddelde maximumtemperatuur rond de 32 graden, waarbij uitschieters naar boven gemakkelijk voorkomen. De meeste regen valt in september en oktober.

Steden en havens

De meeste Caribische cruises met een (gedeeltelijke) doorvaart door het Panamakanaal vertrekken vanuit Miami, Fort Lauderdale en Los Angeles. 

Delen

Deel dit met je vrienden