HAL_Alaska

Vroeg op de zaterdagmiddag vat ik post bij de KLM-incheckbalies op Schiphol in afwachting van onze deelnemers aan de cruise-reis door Alaska. Iedereen heeft enorm veel zin om de prachtige natuurwonderen van deze afgelegen wildernis van Amerika te gaan aanschouwen.

Nadat ik iedereen heb gesproken gaan we op weg met een comfortabele, rechtstreekse vlucht van KLM naar Vancouver, de grootste stad in het westen van Canada. Hier zullen we de volgende dag inschepen op de Noordam, het luxe cruiseschip van de Holland-America-Lijn, dat is genoemd naar het meest noordelijke punt van het kompas. Het schip is van alle gemakken voorzien en zal met ons de mooiste plekjes van Alaska bezoeken. Na aankomst in Vancouver organiseer ik een korte kennismaking met alle deelnemers en we toosten op een geslaagde en voorspoedig verloop van onze reis. We overnachten in een luxe hotel, direct gelegen naast de cruiseterminal. Vanuit onze hotelkamers kijken we uit over de schitterende baai van deze wereldstad, die gelijk heel vertrouwd aandoet. Voordat we de volgende dag inschepen, zullen we eerst nog uitgebreid het zogeheten “downtown-area” van Vancouver verkennen. We doen dit met onze “vaste” gids Wilma, die hier naar haar studie terechtkwam en nooit meer vertrok. Met een kleine bus zijn we in staat om in korte tijd de meeste hoogtepunten van deze aantrekkelijke stad te bekijken: Een van de voordelen van het reizen in een kleine groep. Na afloop van de stadstour schepen we in op de Noordam en zijn we klaar voor het grote avontuur: Alaska is waiting for us!

Ketchikan

We zijn inmiddels volledig gesetteld aan boord van de Noordam en vanochtend legde het schip voor de eerste keer aan. Tijdens het ontbijt werden we getrakteerd op de meest fantastiche uitzichten op het kleine plaatsje Ketchikan, gesticht in 1887 en daarmee de eerste stad van Alaska. Vanaf de aanlegsteiger lopen we zo het plaatsje in en voor de groep organiseer ik een wandeling door het historische centrum, waar de meeste houten huizen uit de begintijd nog steeds het beeld bepalen. Maar voordat we ons vergapen aan het “erfgoed” uit de pionierstijd lopen we eerst de zogeheten “Zalmroute”. In augustus trekken duizenden zalmen vanuit zee terug naar hun geboortegrond om te paaien en daarvoor moeten ze stroomopwaarts de rivier opzwemmen én springen. We hebben geluk, want de rivier zit vol zalm op deze prachtige zomerdag en we genieten volop van dit indrukwekkende schouwspel. We besluiten de wandeling met een bezoek aan de voormalige rosse buurt uit de begintijd en een prachtig uitzichtpunt.We bezoeken nog wat winkeltjes en gaan dan met een voldaan gevoel weer aan boord. Vanmiddag varen we verder naar Juneau, Alaska’s hoofdstad en de enige in de VS die niet via de weg bereikbaar is!

Een prachtige dag geweest in Ketchikan en zoveel zalmen gezien!! Ik heb een bijna 3 uur durende wandeling gedaan met groot deel groep. Topdag!!

Juneau

Op woensdagochtend komen we aan in de hoofdstad van Alaska, Juneau. Gezien de zeer spectaculaire ligging van dit 30.000 koppen tellende plaatsje, zijn vroeg in de ochtend al een aantal buitendekken geopend om te kunnen genieten van de aankomst.

Vanuit Juneau kun je een een excursie maken om de prachtige Mendenhall-gletsjer te bewonderen. Ook is er de mogelijkheid tot een walvis-en wildlife-tour. Ik heb me samen met een groepje ingeschreven voor laatstgenoemde tour en als we de beschrijving mogen geloven, krijgen we bultrugwalvissen, zeeleeuwen, kale gieren en soms ook Orka’s te zien. We hebben geluk, want na een dik half uur varen zien we de ene na de andere Bultrugfamilie opduiken. Ze maken er een ware voorstelling van en steeds als ze onderduiken zwaaien even naar ons met hun staartvin. Ook zien we gieren en zeeleeuwen. Een zeer geslaagde middag met wederom prachtig weer!

Een andere groep gaat goudzoeken. Er worden wat kleine klompjes gevonden, maar wat op het eerste gezicht een makkelijk klusje lijkt, blijkt een lastige onderneming… en net als in de late 19e eeuw tijdens de Goldrush is de grote buit alleen weggelegd voor een klein aantal gelukkigen.

Skagway

Op donderdagochtend vroeg komen we aan in het voormalige gouddelversplaatsje Skagway. Hier waan je je terug in de tijd van de bandieten, prostituees en goudzoekers. De huizen in het dorpje zijn van hout en in de voormalige bordelen, saloons en bevoorradingsstores zitten nu kleine souvenirswinkeltjes.

Eind 19e eeuw werd in de Yukon-rivier goud gevonden. Duizenden mensen trokken naar de plek waar nu Skagway ligt om van hieruit de gevaarlijke reis te ondernemen over de ontoegankelijke White Pass van bijna 1000 meter hoog naar de rivier waar het goud te vinden was. In allerijl werd een spoorlijn aangelegd naar het goudzoekersgebied en toen deze na 2 jaar af was, was het goud in de rivier al uitgeput. Slechts 400 mensen werden er rijk van. De genoemde trein dient nu als toeristenattractie en mag een van de meest geweldige en spectaculaire treinritten ter wereld worden genoemd en rijdt door een prachtige natuur, langs diepe ravijnen en over spectaculaire bruggen. Vrijwel iedereen heeft deze rit ondernomen en met prachtig, helder weer enorm genoten.

Ook het verkennen van het plaatsje is een lust voor het oog. In de avond is de befaamde Orange-party en verschijnt iedereen in het Oranje gekleed aan het diner en speelt er om 21 uur een band. Morgen varen we door het Glacier National Park. Wederom een hoogtepunt om naar uit te kijken!

Glacier National Park

Op vrijdagochtend worden we wakker als het schip zich al in het Glacier National Park bevindt. Met een speciale boot komen verschillende Park Rangers aan boord om al het moois waar we langs varen van commentaar te voorzien. Het park kan alleen via water of door de lucht worden bereikt, omdat er geen wegen naartoe lopen.

Met meer dan 3,3 miljoen hectare ruige bergen, massieve gletsjers, gematigd regenwoud, grillige kusten en diepe fjorden is Glacier Bay Nationaal Park voor velen het hoogtepunt van Alaska.
Van de vier bergketens die het nationale park doorkruisen, liggen meer dan 100 gletsjers, waarvan er 17 direct aan zee liggen.

Het hoogtepunt van de dag is tussen 10 en 11 uur als we met het schip voor de enorme Margorie-gletsjer liggen: Na een lengte van 34 km mondt deze uit in zee in een steile rotswand van meer dan 70 m hoog. We bekijken deze enorme witte reus vanaf de boeg van het schip, waar erwtensoep wordt geserveerd. Ook wordt er langs de kant een beer gesignaleerd. Er volgen nog meer gletsjers en vooral de uitgestrektheid van het hele gebied maakt grote indruk.

Laat in de middag gaan de gidsen weer van boord en na een gezellige borrel begeven wij ons richting de eetzaal voor het galadiner. Morgen alweer de laatste dag aan boord en dan kunnen we ons op gaan maken voor het landprogramma: Een bezoek aan Denali Nationaal Park, een gebied half zo groot als Nederland, dat bekend is om zijn prachtige flora en fauna en de schitterende herfstkleuren van de “Indian Summer”.

Avonturen aan boord van de Nieuw Amsterdam

De ervaringen van André zelf ook beleven? Dat kan! Deze cruisetour wordt volgend jaar opnieuw uitgevoerd aan boord van de Nieuw Amsterdam.  Naast de bestemming Vancouver vaart  u langs de mooiste havens van Alaska. Klik op onderstaande knop om het volledige aanbod te bekijken!

Beleef de perfecte vakantie met Dock C CruisePartners

Uw persoonlijke cruisespecialist en adviseur in cruisevakanties

Bel of mail ons voor al uw vragen.

image_pdfimage_print

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Wilt u de laatste cruise-aanbiedingen en kortingen niet missen? Laat dan uw emailadres achter en blijf op de hoogte van onze acties! U ontvangt bovendien € 25 korting op uw eerste boeking.

* verplicht veld
Aanhef *
Akkoordgeving *

U bent succesvol ingeschreven