Cruises naar Groenland, IJsland en Spitsbergen

Groenland

Groenland is een eiland in de Atlantische Oceaan dat qua ligging zowel bij Noord-Amerika als Europa gerekend kan worden. Groenland is sinds 1979 een autonoom land met zelfbestuur van Denemarken. De hoofdstad van Groenland is Nuuk.

Groenland staat het meest bekend om de grote ijsvlaktes met ijsschotsen en bergen en de Eskimo’s met hun bijzondere iglo’s en kent maar weinig bebouwing vanwege de ijslaag die 80% van het eiland bedekt. Hierdoor kan de natuur zijn vrije gang gaan en leven er in groenland veel wilde dieren zoals: Poolberen, zeehonden en walrussen. Een veel voorkomende en bekende activiteit is een rit maken met een sneeuwscooter of hondenslee. In Groenland krijgt u ook te maken met de poolnacht/-dag. Dit is een natuurverschijnsel waarbij men de gehele dag geen zon heeft (27 november tot 15 januari) of juist de gehele dag wel zon (20 mei tot 22 juli).

IJsland

IJsland ligt aan de rand van de Noordpool en is een bijzonder land met een bijzondere natuur. De Vulkanische oorsprong van het eiland zult u overal terug zien in vulkanen, geisers, geothermische stoombronnen en pruttelende modderpoelen. Wanneer u over dit eiland wandelt lijkt het net of u door het achterland wandelt. Zo zijn er tienduizenden watervallen en vindt u er de grootste gletsjers van Europa. Daarnaast is de kans groot dat u Papegaaiduikers zult spotten, er leven er namelijk naar schatting ruim 1 miljoen op IJsland. Ook kunt u op IJsland een van de bijzonderste natuurverschijnselen van de wereld waarnemen namelijk het noorderlicht en de middernachtzon.

Spitsbergen

De eilandengroep werd door Willem Barentz, één van de beroemdste zeevaarders, Spitsbergen genoemd naar de ‘spitse bergen’ aan de noordwestkust. Tegenwoordig is dit de naam van één van de eilanden en heet de gehele archipel Svalbard (koude kusten). Spitsbergen heeft ca. 2500 inwoners, waarvan het merendeel in de hoofdstad Longyearbyen woont.

Het gebied staat onder Noors toezicht en is ruim anderhalf keer zo groot als Nederland. Ongeveer 60% van het landoppervlak is met ijs bedekt, de overige 40% is steeds anders: het noordwesten is spits met veel vogels, het noordoosten heeft prachtige Arctische woestijnen, het oosten groene tafelbergen en rendieren en het zuiden is weer spits met steile kliffen. Op veel plaatsen zijn nog resten van de expeditie- en walvisvaarthistorie te zien.

Beste reistijd en klimaat

De beste reisperiode voor een bezoek aan Groenland en Spitsbergen is van half juni tot half september. Het weer is dan gunstig, er is volop daglicht en de interessante bestemmingen zijn meestal goed bereikbaar per boot of helikopter. IJsland geeft verschillende redenen voor verschillende reistijden. In de maanden juni en juli wordt het maar een paar uurtjes donker en dat is voor een vakantie of rondreis een groot voordeel. In de zomer is de natuur van IJsland op z’n mooist. Veel planten en bloemen staan in bloei en de spectaculaire bezienswaardigheden van IJsland zoals geisers, gletsjers en watervallen zijn dan goed bereikbaar. Voor besneeuwde landschappen, bevroren watervallen en wintersport dan is de winter natuurlijk de beste reistijd om naar IJsland te gaan. Als u graag walvissen wilt spotten dan raden wij u een vakantie tijdens de maanden juni, juli en augustus aan.

De mooiste cruises naar Groenland, IJsland & Spitsbergen

Dock C CruisePartners biedt diverse cruises naar Groenland, IJsland en Spitsbergen. Bekijk hieronder de mooiste cruises van het moment! Kunt u niet kiezen? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag bij het vinden van de perfecte reis.

image_pdfimage_print