Alaska mei 2017

Vertrek naar Alaska

Ik vertrek zaterdag 20 mei vanaf Schiphol met 23 enthousiaste mensen naar Vancouver! Een prachtige stad waar we overnachten in een hotel dat ooit het hoofdkantoor was van de Canadese Spoorwegen midden in de stad. En wie denkt dat een reis naar Alaska per definitie koud is…het was er die dag 25 graden! Met een kleine groep zijn we ’s avonds naar Canada Pier Place gelopen waar de cruiseschepen vertrekken en hebben daar een hapje gegeten.

Stadstour Vancouver en inscheping

Om half negen staat iedereen uitgerust bij de receptie. Alfred, onze Nederlandstalige gids die al jaren in Vancouver woont, haalt ons op met de bus en laat ‘zijn’ Vancouver zien. We beginnen in Stanley Park bij de totempalen. Het weer is prachtig dus de bewoners van de stad fietsen, wandelen of genieten van het prachtige weer op de kleine strandjes. We stoppen in Granville Market. Een bonte verzameling van winkels, galleries, een food market en straatartiesten. Dan is het tijd om naar ons schip de Noordam te gaan. Na de nodige formaliteiten stappen we aan boord, klaar voor ons Alaska avontuur!

Zeedag

De eerste dag varen we tussen groene eilanden door. De eerste ‘bald eagles’ worden al gespot! Het is heerlijk om de eerste dag op zee te zijn aan boord van een nieuw schip, zo kun je wennen aan het schip en elkaar wat beter leren kennen. Tijdens de DockC bijeenkomst geef ik alle informatie over de verschillende havens en welke excursies daar interessant zijn. Wat een keuze! ’S Avonds spreken we om 19.00 uur af bij de receptie om samen te gaan eten. Uiteraard voor degene die dat willen. Het is een groepsreis, maar wel vrijblijvend!

Ketchikan

Het regent in Ketchikan, maar dat mag de pret niet drukken! Een aantal mensen geniet van een vlucht door de Misty Fjords, een aantal bezoekt Totem Bight National Park en weer anderen kopen de eerste souvenirs in Creek Street, de voormalige rosse buurt in Ketchikan. Om 3 uur ’s middags vertrekt het schip weer naar Juneau.

Juneau, de hoofstad van Alaska

Met een groot deel van de groep gaan we vandaag de walvissen bekijken! Met de bus worden we naar het schip gebracht. Aan boord is er voor iedereen een comfortabele plek binnen en uiteraard zijn de mooiste plekken aan dek te vinden. Al na een korte tijd worden de eerste ”spouts” gezien. Je ziet het water opspuiten waar de walvis aan de oppervlakte komt. Natuurlijk moet je dan geduld hebben om dat mooie plaatje te kunnen schieten van de staart! Onderweg zien we naast walvissen ook zeehonden, zeeleeuwen en bovenin de boom een adelaar. In Juneau kan je ook per helikopter een landing maken op de Mendenhall gletsjer. Eigenlijk is een vlucht een ”must” in Alaska.

Skagway, plaats van de goudzoekers

In Skagway bestaat de hoofdstraat uit een lange rij tot winkels en omgebouwde saloons. Hier waan je je terug in de tijden van de Klondike gold rush. De goudzoekers trokken met ezels en paarden de bergen over. Nu kan je dezelfde route doen met de Whitepass trein. Paspoorten mee, want je eindigt daadwerkelijk bovenin Canada. Met 15 mensen hadden we bijna een privébus. Omhoog gaan we met de trein over houten bruggen en langs diepe afgronden. We genieten van prachtige vergezichten en eindigen boven zelfs in de sneeuw! Terug gaan we met een minibus en kunnen vanaf de weg, de route zien die we net per trein hebben afgelegd. Indrukwekkend!

Glacier Bay en National Park

We hebben geluk vandaag, want net op dag dat we het het meest nodig hebben, schijnt de zon volop! We naderen in de ochtend Glacier Bay National Park. De nog met sneeuw bedekte bergen contrasteren prachtig met de knalblauwe lucht. Uit de wind waan je je bijna in de Caribbean. Wanneer we voor de gletsjer liggen vallen er verschillende stukken ijs met donderend geraas in het water. Goed om te weten dat deze gletsjer aan de achterkant gewoon weer aangroeit en dus niet kleiner wordt. De rangers van het park lopen de hele dag aan boord rond en beantwoorden al je vragen. Er wordt zelfs erwtensoep geserveerd aan dek! Zo weet je weer dat je op een ‘Hollands’ schip vaart.

Laatste dag aan boord

De laatste dag aan boord. We bereiden ons voor op onze tour over land. Ik geef alle informatie over ons verblijf in Denali National Park en over de verschillende excursiemogelijkheden daar. Een bezoek aan een husky homestead, raften, een vlucht rond Mount Denali…alles kan. We pakken ’s avonds de koffers in en zetten ze voor het slapen gaan voor de deur van de hut. Die zien we pas weer terug in onze kamers in de lodges in Denali. Wat een service en gemak!

Ontscheping en op naar Seward

Rond 9 uur vertrekken we met een comfortabele bus richting Denali. Nu realiseer je je pas goed hoe groot Alaska is. Links en rechts van de weg zie je de huizen van de bewoners van Alaska. Vaak een grote puinhoop eromheen. Maar hier wordt niets weggegooid, alles wordt weer ergens voor gebruikt. Onderweg stoppen we bij een restaurant om te lunchen en even de benen te strekken. Uiteraard hebben de Nederlanders al snel het koffietentje gevonden waar je ‘echt lekkere’ koffie kunt krijgen! Na aankomst aan het einde van de middag in Denali boeken we eerst de excursies in de lobby en vervolgens zoeken we onze lodges op. Wat een oase van rust en groen! Een aantal genieten nog na op Denali square waar een vuurtje buiten is aangestoken en je nog net de laatste zon pakt, voordat die achter de berg verdwijnt.

Denali Tundra Wilderness tour

Om 9 uur verzamelen we in de lobby en stappen daar in de bus voor onze Tundra Widerness tour. Met de bus gaan we diep het park in om ‘wildlife’ te spotten en we worden niet teleurgesteld! Al binnen een half uur zien we onze eerste bruine beer. Ze sjokt zo achter de bus langs en lijkt ons niet eens op te merken. Vervolgens zien we kariboes, bergschapen, marmotten, adelaars en als klap op de vuurpijl een groot eland dat vlakbij in de berm staat. Iedereen heeft de mooiste foto’s kunnen maken. De onverharde weg voert je diep het park in en laat je genieten van de enorme diversiteit aan landschappen. Onderweg wordt er af en toe een ‘pitstop’ gemaakt, maar eten buiten de bus is taboe.. er zou maar een hongerige beer voorbij komen! Ik stap bij het Visitor Center uit en struikel bijna over een eland dat daar heerlijk frisse groene blaadjes knabbelt. Maar een ranger houdt ons wel op afstand. Want hoe aaibaar ze er ook uitzien, ze kunnen flink om zich heen trappen!

Deze dag is vrij te besteden in en rond het park. Ik ga zelf ’s ochtend mee naar de Husky Homestead. Hier woont Jeff King die al vier keer de Iditarod, de sledetocht met honden die jaarlijks wordt gehouden over bijna 1.700 km, heeft gewonnen. Je mag uiteraard de puppies vasthouden. Zo wennen ze goed aan mensen en help je eigenlijk mee met hun training. Jeff geeft een geweldige presentatie over zijn leven en de honden. Wanneer ik uit het raam kijk, zie ik sneeuwvlokken! En ik moet ’s middags nog het water op in een raft! Ik voel me bijna een echte ontdekkingsreizigster. De tocht over de rivier is prachtig! Gelukkig sneeuwt het niet en krijgen we zelfs de zon af en toe te zien. Gekleed in een drysuit varen we ruim twee uur onder leiding van een ervaren ‘stuurman’. Wat een topdag! Eén van de gasten heeft een vlucht gemaakt rond de top van Mount Denali en zag de bergbeklimmers als mieren de berg op gaan.

Trein naar Anchorage

Met de panorama trein van Holland America Line vertrekken we uit Denali richting Anchorage voor onze laatste nacht. Maar wat een laatste dag! De zon staat hoog aan de hemel en er is slechts een enkel wolkje aan de lucht. We krijgen allemaal een stoel bovenin de trein en genieten de hele dag van prachtige uitzichten op o.a. Mount Denali. Rivieren stromen onder het spoor door en hier en dar zie je een huisje voorbij schieten. Je zou er maar wonen… zij liever dan ik! In de trein geniet ik van de blueberry pancakes en ’s middags van een goedgevulde soep. Na aankomst aan het einde van de middag in Anchorage worden we met de bus afgezet bij het hotel. Anchorage is nou niet de mooiste stad, meer een verzameling huizenblokken bij elkaar. Gelukkig heb ik een reservering gemaakt in de Glacier Brewery House voor de hele groep. Hier kun je echt goed eten en nog één keer genieten van bijvoorbeeld een heerlijk stuk zalm!

Tijd om naar huis te gaan helaas. Via Seattle vliegen we terug naar Amsterdam. Onderweg worden er al plannen gemaakt voor het volgende avontuur. Waar gaan we dan heen? Antarctica, het Verre Oosten? Het was een prachtig avontuur!

image_pdfimage_print

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Wilt u de laatste cruise-aanbiedingen en kortingen niet missen? Laat dan uw emailadres achter en blijf op de hoogte van onze acties! U ontvangt bovendien € 25 korting op uw eerste boeking.

* verplicht veld
Aanhef *
Akkoordgeving *

U bent succesvol ingeschreven